PiotrST Posted January 6, 2019 Share Posted January 6, 2019 Witajcie, Mam pytanie dotyczące startera. Do tej pory wszystkie startery były bardziej mętne i pojawiała się na nich piana. Tym razem po 24h starter jest znacznie mniej mętny niż zwykle i nie pojawił się nawet ślad piany. Dane startera: 120g suchego ekstraktu 1,2l wody Temp początkowa 22C Drożdże FM26 w ostatnim dniu przydatności wg naklejki na zakrętce. Stoi na mieszadłem od 13:00 w sobotę (minęły 24h) Temperatura otoczenia 20,5 C Pytanie: czy stopień zmętnienia jest Ok? (Wg załączonego zdjęcia); czy zadać już do brzeczki? Czy jeszcze kręcić? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted January 6, 2019 Share Posted January 6, 2019 Jak masz możliwość to podnieś temperaturę o 2C i za kilka godzin zacznie się zachowywać jak powinno. Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrST Posted January 6, 2019 Author Share Posted January 6, 2019 Po kolejnych 5 godzinach nadal nic się nie dzieje. Temperatura zwiększona, zgodnie z sugestią... Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted January 7, 2019 Share Posted January 7, 2019 A jaki zapach? U mnie ostatnio FM25 spieniły się dopiero po ponad 40h kręcenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrST Posted January 7, 2019 Author Share Posted January 7, 2019 Powiem Ci, że zapach ładny, nawet "niestarterowy". Zaryzykowałem wczoraj wieczorem i wlałem ten starter do brzeczki. Miałem już gotową, schłodzoną. Przez noc nastąpiło ewidentne zmętnienie w fermentorze, na dnie widać drożdże, aktualnie jest trochę piany, temperatura wewnątrz zwiększyła się o 1 st. C i bulka. Fermentacja rusza. Dzięki za wsparcie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now