Jump to content

Starter niemal bez zmian po 24 godzinach


Recommended Posts

Witajcie,

Mam pytanie dotyczące startera. Do tej pory wszystkie startery były bardziej mętne i pojawiała się na nich piana. Tym razem po 24h starter jest znacznie mniej mętny niż zwykle i nie pojawił się nawet ślad piany.

Dane startera:

120g suchego ekstraktu

1,2l wody

Temp początkowa 22C

Drożdże FM26 w ostatnim dniu przydatności wg naklejki na zakrętce.

Stoi na mieszadłem od 13:00 w sobotę (minęły 24h)

Temperatura otoczenia 20,5 C

 

Pytanie: czy stopień zmętnienia jest Ok? (Wg załączonego zdjęcia); czy zadać już do brzeczki? Czy jeszcze kręcić? IMG_6657.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Powiem Ci, że zapach ładny, nawet "niestarterowy". Zaryzykowałem wczoraj wieczorem i wlałem ten starter do brzeczki. Miałem już gotową, schłodzoną. Przez noc nastąpiło ewidentne zmętnienie w fermentorze, na dnie widać drożdże, aktualnie jest trochę piany, temperatura wewnątrz zwiększyła się o 1 st. C i bulka. Fermentacja rusza.

Dzięki za wsparcie! 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.