Jump to content

dawac juz na cicha, czy nie dawac?


Recommended Posts

Czesc,

 

Mam taki dylemat. Robie India Pale Ale z zestawu startowego BA (kiedys trzeba bylo, coby sie nie zmarnowalo) :D Minal tydzien od nastawienia - fermentacja burzliwa przebiegla wzorowo - wysoka piana, duzo CO :)

 

Balling poczatkowy - 13. Minal tydzien i jest 5... Pytanie - czy przelewac na cicha, czy napowietrzyc i poczekac az spadnie do 3-4?

Smakuje ladnie wrecz wzorowo, chociaz zapach jest bardzo owocowy. Piany ni ma i nie ma oznak fermentacji.

 

A i jeszcze informuje ze moja pierwsza warka juz jest w butelkach (prawdziwe pszeniczne) Po trzech dniach od zabutelkowania piwko bylo juz nagazowane i w miare zjadliwe, chociaz czuje, ze najlepsze czasy ma przed soba :D

 

 

EDIT: piwo juz od wczoraj rana nie zmienilo blg.. tzn zmienilo ale o jakies 0,5 :)

Edited by limpdurst
Link to comment
Share on other sites

Też jestem za przelaniem na cichą.

Jeśli chcesz, żeby jeszcze dofermentowało, to można się ewentualnie zastanowić nad temperaturą. Jaką masz teraz?

Link to comment
Share on other sites

Też jestem za przelaniem na cichą.

Jeśli chcesz, żeby jeszcze dofermentowało, to można się ewentualnie zastanowić nad temperaturą. Jaką masz teraz?

Piwko juz przelane... Ahhh... kocham ten odglos rurki fermentacyjnej :D :D :D

 

Temperatura 22°C Po przelaniu piwko ladnie pracuje - rurka bulgocze co paredziesiat sekund. To jak dlugo trzymac na cichej? Do ustania pracy, czy jakis ustawowy okres czasu?

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Nikt nie napisał w tym temacie ustaw :D proponuję poczekać, aż fermentacja się wyciszy / ustanie, a piwo wyklaruje. Wtedy rozlew i refermentacja. Jeżeli zejdzie Ci jeszcze trochę Blg, to będzie małe prawdopodobieństwo, że piwo przegazuje się w butelkach. Jeżeli dość szybko f. cicha ustanie, a blg będzie 4', możesz profilaktycznie zmniejszyć ilość np. glukozy do 6 gramów na litr piwa przy rozlewaniu.

 

Niestety każda warka jest nieco inna i trudno wyrokować.

 

Pzdr.

Raf.

Link to comment
Share on other sites

No i minely dwa dni i rurka przestala juz pyrkac ;-/ Jak docisnalem przykrywke zeby zmniejszyc cisnienie w fermentorze i poziom wody w rurce fermentacyjnej sie ustabilizowal, to tak juz pozostal - czyli piwo "nie pracuje"

Tak czy siak czekam jeszcze pare dni, czy slusznie?

Moze juz moge rozlewac do butelek?

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Mierzenie blg wg mnie to nie ma sensu. Można tylko zakazić piwo. Ja zlewam na cichą na conajmniej 14 dni. Po tym okresie spadek blg jest rzędu 0,5 blg. Bardzo rzadko 1 blg, a trochę już uwarzyłem. Cicha fermentacja ma za zadanie wyklarować piwo i tak jak napisał mój porzednik mniej jest osadu w butelkach. A drożdży jest i tak na tyle dużo, że piwo się nagazuje. JK

Link to comment
Share on other sites

Mierzenie blg wg mnie to nie ma sensu. Można tylko zakazić piwo. Ja zlewam na cichą na conajmniej 14 dni. Po tym okresie spadek blg jest rzędu 0,5 blg. Bardzo rzadko 1 blg, a trochę już uwarzyłem.

Nie chcę wdawać się wpolemikę z bardziej doświadczonym piwowarem, ale czy mógłbyś doprecyzować czy uważasz, że 'nie ma sensu' w tym konkretnym przypadku, czy w ogóle? Chyba wszystkie opracowania jakie czytałem podawały pomiar Blg jako najlepszą w domowych warunkach metodę na stwierdzenie, czy piwo można już butelkować. Reżim sanitarny to kwestia osobna. Na pewno ryzyko zakażenia istnieje, więc trzeba go przestrzegać.

 

Cicha fermentacja ma za zadanie wyklarować piwo i tak jak napisał mój porzednik mniej jest osadu w butelkach. A drożdży jest i tak na tyle dużo, że piwo się nagazuje. JK

Tu pełna zgoda.

Link to comment
Share on other sites

Mierzenie blg wg mnie to nie ma sensu. Można tylko zakazić piwo. Ja zlewam na cichą na conajmniej 14 dni. Po tym okresie spadek blg jest rzędu 0' date='5 blg. Bardzo rzadko 1 blg, a trochę już uwarzyłem.[/quote']

Nie chcę wdawać się wpolemikę z bardziej doświadczonym piwowarem, ale czy mógłbyś doprecyzować czy uważasz, że 'nie ma sensu' w tym konkretnym przypadku, czy w ogóle? Chyba wszystkie opracowania jakie czytałem podawały pomiar Blg jako najlepszą w domowych warunkach metodę na stwierdzenie, czy piwo można już butelkować. Reżim sanitarny to kwestia osobna. Na pewno ryzyko zakażenia istnieje, więc trzeba go przestrzegać.

Pomiar Blg i stwierdzenie, że piwo odfermentowało do końca może być mylny. Może się zdarzyć, że fermentacja się zatrzyma, a po przelaniu do butelek, ponownie ruszy i w efekcie będziemy mieli przegazowane piwo. Tak naprawdę, trzeba wspierać się pomiarami, ale również bazować na doświadczeniu oraz wyczuciu i ocenie, jak dane piwo powinno odfermentować biorąc pod uwagę, rodzaj fermentacji (dolna/górna), temperatury, kondycja/ilość/rodzaje drożdży, Blg początkowe, etc.

 

Pzdr.

Raf

Link to comment
Share on other sites

Raf dzięki za wsparcie. Pomiary jak najbardziej popieram, ale w odpowiednim czasie . Pierwszy przed podaniem drożdży. Drugi po fermentacji burzliwej. Trzeci po fermentacji cichej. Nic złego się z piwem nie stanie jak będzie 1 dzień dłużej fermantacja burzliwa. Może trochę bazuję na doświadczeniu i dlatego tak do tego podchodze. Jasne, że jak coś złego czy nieprawidłowego się dzieje to można sprawdzić blg, jest to jakiś wskaźnik, ale upieram się przy mojej tezie . Sprawdzanie blg 1 raz czy 2 dziennie to przesada. Tak jak wcześniej napisał Raf wiele czynników wpływa na odfermentowanie piwa. JK

Link to comment
Share on other sites

Tak nie myślałem pisząc- RAF dzięki za wsparcie - miałem na myśli, że popiera moją teorię. Może podchodzę teraz do warzenia bardziej z doświadczenia i dlatego tak wyszło. Nie ma sprawy aby tak poważnie do tego podchodzić Pozd. JK

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym zwrócić uwage, że wydłużanie fermentacji nie odbywa się bezkarnie - piwo może zostać zanieczyszczone produktami autolizy drozdży, a w przypadku fermentacji burzliwej jeszcze dochodzi osad zimny i różne śmieci. Dlatego przy piwach delikatnych warto powalczyć o szybkie wychwycenie momentu zakończenia fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.