Jump to content

Whisky stout-ocena receptury.


HuciQ

Recommended Posts

Witam

 

Chciałem uwarzyć coś w stylu whisky FES'a. Nigdy nie robiłem jeszcze ciemnych piw:/ prosił bym o pomoc w dobraniu składników. Wydumałem coś takiego:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Pilzneński 4 kg 55.2% 81 % 4
Ziarno Casle Malting Whisky Nature 2.5 kg 34.5% 85 % 4
Ziarno Jęczmień palony 0.25 kg 3.4% 55 % 985
Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 3.4% 79 % 45
Ziarno Czekoladowy 0.25 kg 3.4% 60 % 788

 

Jak zacierać? Czy wszystkie razem? Na cichą chciałem dodać płatki dębowe macerowane w jakiejś whisky. Czytałem że, najlepsze to Laphroaig albo Ardbeg. Jednak cena za 50ml jest znaczna. Czy jakaś inna też będzie ok? Kupujecie raczej butelki 0,7l po 200zł czy szukacie tych małych?

 

         
         
         
         
         
     
Link to comment
Share on other sites

U mnie 5 dzień fermentuje piwo z podobnym zasypem. Właściwie tylko zamiast biscuit dałem trochę więcej monachijskiego i trochę płatków pszennych.

Ja zacierałem 60min w 64C i wszystkie słody dałem od początku.

 

Swoją drogą ciekawy wybór na pierwsze ciemnie piwo i od razu z wędzonką. 

U mnie żona podczas warzenia stwierdziła: Jednak robisz to piwo o smaku spalonych kabli...

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.