Jump to content

Rudzki Browar Domowy Pieron, munich helles warka 153

Recommended Posts

dzisiaj na tyskiej giełdzie dostałem kilka /naście/ :lol: pierunowych piw i postaram się je w miarę kosztowania opisać

na początek munich helles z racji tego na giełdzie kupiłem wzorzec Augustinerbrau munchen lagerbier hell

wysycenie - średnie

piana- obfita, luźna opadając pozostaje w postaci kilkumilimetrowego kożuszka utrzymującego się do końca spożycia.

smak- lekki orzeźwiający, brak wyczuwalnej goryczki,

zapach - delikatny zapach aromatycznego chmielu, brak zapachów estrowych oraz siarkowych

kolor - ciemnozłoty/bursztynowy

podsumowując piwo Adama smakiem, nasyceniem, zapachem niemal klonuje wzorcowe piwo,

dużą zauważalną różnicą jest kolor we wzorcu blado słomkowy u Adama ciemniejszykolor nie wiem czy nie odbiega nieco od stylu

piana wzorca minimalnie sztywniejsza pozostawiająca kręgi na szkle.

Piwo pierona utwierdziło mnie w przekonaniu że moje munich lagery niestety smakowo są spieprzone :)

Edited by josefik

Dzięki za ocenę. Cieszę się że smakowało. Z kolorem się zgadzam w 100% jest za ciemne.

Mam jeszcze jedną warkę ale tylko 8 butelek ( więc ostaje tylko jedno na próbę i resztę ewentualnie do wysyłki).

• 6 months later...

Również piłem to piwo wczoraj. teraz dopiero dojrzało. Pianka jak bita śmietana. Drobniutka i trzymająca się do końca. Po 15 minutach jeszcze był kożuszek 2- 3 mm. Smak super, goryczka delikatna. Jedynie co również zauważył JOSEFIK trochę może za ciemne jak na helles. Ale ten kolor mi nie przeszkadzał w wypiciu tego piwa z wielkim smakiem. Dzięki ADAM.

Panowie,

kiedy się można pojawić na tyskiej giełdzie?

Nie jestem znawcą piw i przed uważeniem 20 litrów chętnie bym spróbował :okey:

Piwo kolego się warzy (gotuje) bo ważenie jest bez sensu.

Co do giełdy to wiadomo jest dla zainteresowanych że wiosną i jesienią oraz drugi rok było pod koniec sierpnia w chorzowskim parku podczas Tyskie Fest. Obecnie musisz czekać na maj.