Skocz do zawartości

Nowy - Piotr Lubelskie


tomki11

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, tomki11 napisał:

Lublin. chwilowo zastanawiam się jak zacząć, co kupić....

Garnek: 30 litrów (emalia wychodzi najtaniej).

Chłodnica (najlepiej z nierdzewnej karbowanki).

Fermentory 33 l: z kranikiem z dwa (osobne do filtracji i rozlewu ale możesz pojechać na jednym) i bez kranika - ile chcesz (do fermentacji).

Filtrator z oplotu/ sprężyny.

Termometr elektroniczny albo analogowy ze skalą ponad 100°C.

Spławik czyli balingomierz - najlepiej od razu Alla France zamiast Biowinowskich plus tulejka/ inny pojemnik na próbki.

Wężyki do przelewania (tańszy igielit albo silikon droższy ale daje radę w wysokich temperaturach).

 

Wiele więcej chyba nie trzeba. Tuningowac można później w nieskończoność (filtratory/ hopstopery/ hopspidery/ kraniki etc.).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.