Rafal Toruń Posted January 20, 2019 Share Posted January 20, 2019 Proszę o pomoc, zrobiłem #5 Warkę i mam niespotykany wcześniej problem. Uzyskałem 17 Litrów piwa . Na te 17 litrów dodałem 100gr cukru trzcinowego rozcieńczone z 200ml wody - zgodnie z zaleceniami. Po 6 dniach gdy przyszło do testu piwo ma ledwie wyczuwalne nagazowanie. Dodam że smak jest bardzo dobry. Co mogło się wydarzyć ? może stoi w zbyt zimnym pomieszczeniu (garaż) ? Macie jakieś pomysły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zohan Posted January 20, 2019 Share Posted January 20, 2019 Przenieś do temperatury pokojowej na 3-4 dni. Powinno się nagazować.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojmalpur Posted January 20, 2019 Share Posted January 20, 2019 Jesteś w gorącej wodzie kąpany. Moje najszybsze piwo gotowe do picia to około 2-3 tygodnie, a Lager to 1-1,5 miesiąca. Wiem ,ze na początku zabawy piwowarskiej to całe wieki. Wyluzuj więc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted January 20, 2019 Author Share Posted January 20, 2019 tu nie chodziło o picie tego piwa tylko test zawsze tak robię po 2-3 dniach czy wszystko jest ok. Normalnie po 2-3 dniach gazu było dostatek a tu nie ma wcale. Zohan wspomniał o temperaturze pokojowej i tak też zrobię. bo w garażu jest ok 5C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojmalpur Posted January 20, 2019 Share Posted January 20, 2019 Wszystko zależy jakie to jest piwo. Refermentację powinno się przeprowadzać w takiej samej temperaturze jak fermentację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted January 20, 2019 Author Share Posted January 20, 2019 czeski pils . wstawiłem do pokoju zobaczymy za kilka dni. Do tej pory zawsze refermentacja była w garażu ale może teraz istotnie zimniej się zrobiło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 20, 2019 Share Posted January 20, 2019 W lagerach to mi się zazwyczaj stabilizuje wysycenie po ok 3-4 tygodniach, a nie po 6 dniach Czekaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted January 24, 2019 Author Share Posted January 24, 2019 wystawiłem do goscinnego temperatura ok 18 /19C . Efekt natychmiastowy. Gazik na odpowiednim poziomie . teraz spokojnie można czekać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts