Jankasper Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 Wymyśliłem sobie piwo z kaszą gryczaną. Jakoś nie znalazłem szczególnie obszernych artykułów w temacie. Projekt wygląda następująco: 2kg pilznenski 1kg wiedeński 2kg kasza gryczana prazona Zacieranie na słodko, jakoś 68C Chmielenie Magnum FWH 25g Drożdże. I tu mam zagwozdke. Będę miał gęstwe Wb06 i gozdawa pure ale. Z sucharów danstar Nottingham, gozdawa Old German ale. Celuje w 13blg 25l do wiadra. Ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia i się podzieli? Ilość gryki wieksza/mniejsza? Chmielić na aromat? Szukać jakiś innych drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 (edited) Ja robiłem coś w stylu angielskiego Brown Ale z gryką (miałem 1,6kg kaszy na 4,5g całości zasypu, czyli podobnie jak u Ciebie), ogólnie to filtracja gorzej niż z żytem, a wpływ na profil sensoryczny bardzo delikatny. Jak lubię grykę, to wg mnie było ją minimalnie czuć i tak średnio mi piwo podeszło, że w ciągu 5 lat od uwarzenia nie powtórzyłem nic z gryką, chociaż kojarzę, że były też pozytywne głosy o tym piwie. Edited January 27, 2019 by kantor Jankasper 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted January 28, 2019 Author Share Posted January 28, 2019 11 hours ago, kantor said: Ja robiłem coś w stylu angielskiego Brown Ale z gryką (miałem 1,6kg kaszy na 4,5g całości zasypu, czyli podobnie jak u Ciebie), ogólnie to filtracja gorzej niż z żytem, a wpływ na profil sensoryczny bardzo delikatny. Jak lubię grykę, to wg mnie było ją minimalnie czuć i tak średnio mi piwo podeszło, że w ciągu 5 lat od uwarzenia nie powtórzyłem nic z gryką, chociaż kojarzę, że były też pozytywne głosy o tym piwie. Dzięki za info. To zrobię raz, najwyżej ostatni Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 (edited) Zrobić zawsze warto Do tematu gryki to chyba jeszcze kiedyś wrócę ale mam wrażenie, że miód gryczany może lepszy efekt dać. Edited January 28, 2019 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 3, 2019 Author Share Posted February 3, 2019 Dla potomnosci. Gryka wysładza się tragicznie. żyto to przy tym bajka. Mam nadzieję, że efekt będzie wart zachodu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted February 3, 2019 Share Posted February 3, 2019 2 godziny temu, Jankasper napisał: Dla potomnosci. Gryka wysładza się tragicznie. żyto to przy tym bajka. Mam nadzieję, że efekt będzie wart zachodu... w najlepszym razie będziesz miał posmak kaszy gryczanej. bon apetit! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 4, 2019 Author Share Posted February 4, 2019 9 hours ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said: w najlepszym razie będziesz miał posmak kaszy gryczanej. bon apetit! Lubie kasze pachnie przyjemnie słodowo. Zobaczymy co z tego za biznes... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 4, 2019 Share Posted February 4, 2019 16 godzin temu, Jankasper napisał: Gryka wysładza się tragicznie. A nie mówiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted February 4, 2019 Author Share Posted February 4, 2019 1 hour ago, kantor said: A nie mówiłem Myślałem, że coś jak żyto. Dobry mashout i trochę cierpliwości... A tutaj nic nie pomagało:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts