Jump to content

Rodzaj chmielu.


Helcik

Recommended Posts

Witam. Jutro warze pierwsza warke Single hop Citra IPA i mam chmiel w granulacie i suszone kwiaty. 

Moze mi ktos powiedziec mi cos wiecej na temat róznic ktory rodzaj dawac do gotowania a ktory na zimno ? 

Czy moze to tak naprawde nie ma znaczenia ?

 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Helcik napisał:

Witam. Jutro warze pierwsza warke Single hop Citra IPA i mam chmiel w granulacie i suszone kwiaty. 

Moze mi ktos powiedziec mi cos wiecej na temat róznic ktory rodzaj dawac do gotowania a ktory na zimno ? 

Czy moze to tak naprawde nie ma znaczenia ?

 

I licz ze szyszki musisz dac okolo 30% wiecej niz granulatu zeby uzyskac podobne efekty. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DonBeer said:

na zimno granulat, suszone kwiaty czyli szyszki do gotowania. 

 

Mozesz wytlumaczyc dlaczego akurat tak ?  Na chlopski rozum szyszki bylo by pozniej latwiej odfiltrowac po zimnej.

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, Helcik napisał:

 

Mozesz wytlumaczyc dlaczego akurat tak ?  Na chlopski rozum szyszki bylo by pozniej latwiej odfiltrowac po zimnej.

Oprócz tego co już powiedzieli koledzy dodam jeszcze to. Granulat występuje najczęściej w postaci T90. Oznacza to, że w procesie rozdrabniania i produkcji zostało odrzucone około 10% masy szyszki. Ma to dość duże znaczenie, bo odrzucane są te części, które zawierają sporo polifenoli (garbniki w tym taniny). Najczęściej to zewnętrze części szyszki o dużej powierzchni i małej ilości olejków i miękkich żywic oraz pewnie inne mało wartościowe części. Piwa chmielone dużą ilością, szyszki są trochę skarperowe i bardziej łodygowate w smaku (z mojego doświadczenia i przykładów tych piw które miałem okazję próbować). Dodatkowo pellet, ten dobrej jakości, jest odpowiednio rozdrobniony. Przez to ma dużą powierzchnię i odda szybciej smak i aromat. Szybciej też opada na dno w porównaniu do szyszki. Zwłaszcza jak ochlodzisz lekko fermentor. To zmniejsza ryzyko infekcji.

 

Jeżeli dodajesz szyszkę  na gotowanie, to taniny, których jest trochę więcej w szyszce, nie wpływają znacząco na smak/sciaganie. Przy prawidłowym pH połączą się z białkami tworząc dodatkowy przełom i opadną. Jeżeli używasz hopstoppera, to dodatek kilku gramów szyszki do gotowania ułatwia filtrację, poprzez zwiększenie pola powierzchni warstwy filtrującej składającej się z chmielon i przełomu.

Edited by DanielN
Korekta po autokorekcie telefonu
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Henx napisał:

Przy szyszce będziesz miał większe straty płynu. 

 

Czy ja wiem, jakbym miał szyszki to wolałbym chmielić na zimno szyszkami, za pomocą kawałka sraczwężyka (wystarczy z 10 cm) spokojnie filtruję szyszki i straty są minimalne, nawet powiedziałbym ,że przy granulacie większe,

ten kawałek wężyka musi być zanurzony w  piwie (czyli odwrotnie niż pończocha), i pod koniec trzeba przechylić wiadro, ale  szyszki działają jak złoże filtracyjne i drożdże (osady) lecą w małej ilości

Link to comment
Share on other sites

Ale to trzeba chmielić w wiadrze z kranikiem, albo wężyk przymocować jakoś do rozlewniczego wężyka i zanurzyć. No i co w przypadku jak ktoś nie zlewa na „cichą”?

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Henx napisał:

Ale to trzeba chmielić w wiadrze z kranikiem, albo wężyk przymocować jakoś do rozlewniczego wężyka i zanurzyć. No i co w przypadku jak ktoś nie zlewa na „cichą”?

Mocowanie jest proste,  kawałek mniejszego wężyka który włazi w sraczwezyk i wąż do zlewania,
niestety trzeba wcześniej zlać na cichą,albo przechylać to wiadro ostrożniej (nie próbowałem z "bez cichej" ),jak jest z cichą,to da się zlać ,że może zostanie z pół szklanki .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.