Kajtek Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 Witam Jestem właśnie po pierwszej warce w życiu, którą jest stout. Nie pamiętam jakie drożdże ( suche które zostały mi polecona przez sprzedawcę, do tego typu piwa). Piwo do fermentacji burzliwej przystąpiło w czwartek o 16 i do soboty pięknie pracowały drożdże aż spać nie dawały ( wylot gazu prawie ciągły). Ale w sobotę poprostu stanęły. Początkowe blg miałem dość wysokie bo 15 ( wedlug instrukcji powinno być 12) A w sobotę już jest blg5 ( według instrukcji z 12 na 2 a u mnie z 15 na 5.... Co robić??? nie ruszać i poprostu grzecznie czekać???? A może istnieje możliwość że drożdże zrobiły co miały i już przelać na cichą? Ps. Próbka była smaczna minimalnie mocno chmielona ( Ale tego byłem świadom bo sypnęło mi się za duzo) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 Zostaw i nie ruszaj - nic nie przelewaj. A na przyszłość fermentuj w niższych temp. bo z Twojego opisu wnioskuje, że fermentacja przebiegała w temp. otoczenia powyżej 20°C.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 (edited) Jeżeli drożdże suche polecone przez sprzedawcę, to zapewne S-04 (niebieska saszetka) albo któreś Danstary. Zazwyczaj stouty odfermentowują płytko, więc to 5Blg jest możliwe. Na cichą w ogóle nie ma sensu przelewać. Stout obojętne, czy będzie super klarowny albo lekko mętny. Piwo i tak będzie nieprzejrzyste. Nie podałeś nic o temperaturze fermentacji. Jeżeli temperatura nie spadła na 8-10 stopni, to na pewno fermentacja nie stanęła i wszystko jest w porządku. Podobno drożdże S-04 potrafią szybko przefermentować i później bardzo długi czas lekko dojadać. Jeśli to były z niebieskiej paczki, to zostaw je na dobre 2-3 tygodnie w spokoju. Później zlej znad osadu, dodaj cukru do refermentacji i butelkuj Edited February 2, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajtek Posted February 2, 2019 Author Share Posted February 2, 2019 Bardzo dziekuje za pomoc. Tak to byly s-04 i faktycznie temperatura to około 21-22 C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 Nie spiesz się z butelkowaniem. Są opinie, że te drożdże lubią przeciągać fermentację. Pozornie wygląda, że fermentacja się skończyła, a one sobie coś jeszcze dojedzą. Jak zabutelkujesz za szybko, to może się piwo tobie przegazować albo granaty porobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 Temperatura wysoka, także większość cukrów już przejadły. Zostaw na 2 tygodnie, zmierz blg i butelkuj. A na przyszłość postaraj się o niższą temperaturę fermentacji lub szczep drożdży prawidłowo pracujący w takich temperaturach. Te 21-22°C to temperatura fermentującej brzeczki, czy otoczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 S-04 i taka temperatura fermentacji.. Niezly bimber bedzie :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now