eree Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 (edited) Jak po temacie można się domyślić jestem początkujący i chcę zacząć od brew-kita. Cały sprzęt już mam, dość dużo poczytałem na forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy jak już wszystko zrobię tj. do fermentatora dodam brew-kita, ekstrakt słodowy a później drożdże to fermentator mam szczelnie przykryć czy zostawić otwarty czy jak na wiki piszę lekko przykryć. Bo coś tu mi nie pasuje gdzieś przeczytałem szczelnie przykryć ale to chyba wybuchnie Proszę o radę bo jutro warzę pierwsze błąd poprawiony ważę - warzę już nie zapomnę Edited May 18, 2010 by eree Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Przykryj lekko, a jeżeli chcesz przykryć szczelnie, to z rurką fermentacyjną, taką jak do wina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 jak zamkniesz to chałupę rozdupczy a tak na poważnie to ja nie używam żadnej rurki zabezpiecz żeby nic nie wpadło lub wlazło do środka Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosiak Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Jak masz rurke fermentacyjna w pokrywie to raczej nie ma znaczenia czy zakryjesz szczelnie czy lekko Tylko przy Szczelnym zamknieciu rurka bedzie bulgotala bardzo czesto Tutaj masz nawet bez przykrycia ale to ryzykowne: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 Jak po temacie można się domyślić jestem początkujący i chcę zacząć od brew-kita. Cały sprzęt już mam, dość dużo poczytałem na forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy jak już wszystko zrobię tj. do fermentatora dodam brew-kita, ekstrakt słodowy a później drożdże to fermentator mam szczelnie przykryć czy zostawić otwarty czy jak na wiki piszę lekko przykryć. Bo coś tu mi nie pasuje gdzieś przeczytałem szczelnie przykryć ale to chyba wybuchnie Proszę o radę bo jutro ważę pierwsze Zalecenie nr 1 - trochę poczytaj to dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o WARZENIU Link to comment Share on other sites More sharing options...
eree Posted May 18, 2010 Author Share Posted May 18, 2010 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Nurtuje mnie jeszcze jedno czy jak minie fermentacja burzliwa, to po 7 dniach mogę część piwa przelać do 5l beczułki z pompką co2 i sztucznie je nagazować czy będzie dobre czy jednak poczekać z leżakowaniem i pomęczyć się a nie stracić 5l piwa ? Będzie jakaś różnica w smaku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 piwo musi dojrzeć Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 mimo wszystko piwo musi leżakować , takie zielone nie nadaje się do picia , wiem że to cieżka sprawa czekać ale inaczej sie nie da .Co na początek wybrałeś ? pszeniczne szybko dochodzą twoje zdrowie napisz co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek73 Posted May 18, 2010 Share Posted May 18, 2010 (edited) drugie piwo to zacieraj bez obaw nic trudnego polecam gotowy zestaw potrzebny gar i czas Edited May 18, 2010 by zbyszek73 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts