Jump to content

American Amber Ale [Chmielenie]

Hiinder

Recommended Posts

W sobotę planuję pierwsze warzenie z zacieraniem, na podstawie gotowego zestawu surowców [13 BLG, 34 IBU]

W instrukcji zaproponowano chmielenie:

60' - 20g Warrior

0' - 20 g Wakatu

Cicha - 30g Wakatu

Zastanawiam się, czy nie dorzucić do tego 15-20g Simcoe na chłodzenie (80 stopni) oraz 30g Simcoe na cichą. Proszę o poradę, czy ma to sens :) Czy nie za bardzo kombinuję?

Czy w ten sposób nie "zabiję" aromatu Wakatu?

W dotychczasowych warkach z brewkitów, które sam dochmielałem, miałem problem z uzyskaniem intensywnego aromatu. ( ostatnio na 20l APy, na 4 dni cichej trafiło 50g zeusa + 50g Citry)

18 godzin temu, Hiinder napisał:

W sobotę planuję pierwsze warzenie z zacieraniem, na podstawie gotowego zestawu surowców [13 BLG, 34 IBU]

W instrukcji zaproponowano chmielenie:

60' - 20g Warrior

0' - 20 g Wakatu

Cicha - 30g Wakatu

Zastanawiam się, czy nie dorzucić do tego 15-20g Simcoe na chłodzenie (80 stopni) oraz 30g Simcoe na cichą. Proszę o poradę, czy ma to sens :) Czy nie za bardzo kombinuję?

Czy w ten sposób nie "zabiję" aromatu Wakatu?

W dotychczasowych warkach z brewkitów, które sam dochmielałem, miałem problem z uzyskaniem intensywnego aromatu. ( ostatnio na 20l APy, na 4 dni cichej trafiło 50g zeusa + 50g Citry)

Simcoe przykryje zapach tego nowozelandzkiego wynalazku, to bardzo intensywny chmiel. Mieszałbym go w proporcjach, np 1:3 (Simcoe:Wakatu), albo podzielił - Wakatu na whirlpool, Simcoe na aromat. 

16 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

Poczytaj cokolwiek na temat chmielenia w procesie warzenia i chmielenia na zimno.

xDDDDDD Temat wielokrotnie poruszany, zamykam, pozdrawiam moderator Pszemek