zibi Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Dzisiaj przy Dniu Piwowara postanowiłem wypić buteleczkę weizenbocka receptura http://www.piwo.org/forum/p31629-28-11-2009-23-30-48.html#p31629 wzorowana na recepturze anteksa na wiki ,trochę zmieniona ale myślę że utrzymana w stylu. Nigdzie jednak nie znalazłem informacji w jakiej temperaturze fermentować to piwo. Według opisów gatunków według BJCP ,napisane jest "Zbyt ciepła albo zbyt chłodna fermentacja spowoduje, że balans estrów i fenoli będzie zaburzony i może spowodować nieprzyjemne posmaki (off-flavors). Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna, a drożdże jakich użył Wyeast_3068_Weihenstephan_Weizen są górne w przedziale 18-22°C. Pytanie w jakiej temperaturze fermentować to piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Zastanawia mnie tylko fakt że w recepturze anteksa na wiki pisze fermentacja dolna, 3068 to zdecydowanie górna fermentacja. Poprawiłem na wiki. A jeśli pytasz o to czy fermentować bliżej 18 czy bliżej 22 to pewnie ciężko będzie uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Ja preferuję raczej dolny przedział, aczkolwiek w domu nie zawsze mi się udaje to osiągnąć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Zdecydowanie dolny przedział - im mocniejsze piwo tym zimniej należy je fermentować, aby uniknąć posmaków alkoholowych (w granicach rozsądku oczywiście). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts