Skocz do zawartości

krzychoo's home brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Nr warki: 66
Nazwa/opis/styl: Modern Bitter
Data warzenia: 16-02-2022

 

Założenia/cele:

Rasowa APA

Woda:

Kranowa Chorzów Batory. Do zacierania z dodatkiem 2 ml 33% roztworu chlorku wapnia. Woda do wysładzania z dodatkiem 2 ml 75% roztworu kwasu fosforowego.

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop 2,50 kg (56%)

Wiedeński Viking 1,5 kg (33%)

Caramel Pale 0,5 kg (11%)

Zacieranie:
Cooler (nowy)
68 > 66°C - 70'
pH 5,4
Zebrałem 25,1 l 10,8 brix

Gotowanie/chmielenie:
75' w "emalii"

Citra USA 2020 13,3% aa 20g 60'

Cascade 2020 6,1% aa 20g 30'

Whirlfloc T pół tabletki 7'

Cascade 2020 6,1% aa 30g 5'

Cascade 2020 6,1% aa 50g hop stand 75°C 30'

Wyszło 23,0 l brzeczki gorącej 12,3 brix / 50 ibu / 9 ebc. Wydajność 82 %

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 20°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 18,5? l , zaszczepione uwodnioną paczką Fermentis Safale US-05 (04/2023). Z osadów gorących odzyskałem 2,5 l z przeznaczeniem na rezerwę do refermentacji i dolania do głównego fermentora. Fermentacja w 17°C.

Zeszło do ?,? brix / ?,?% abv / odfermentowanie ??,??%

Rozlew:

 

Uwagi i wnioski: 

Degustacja [(data degustacji)]:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Nr warki: 67
Nazwa/opis/styl: APA
Data warzenia: 31-10-2022

 

Założenia/cele:

Zużycie najstarszych zapasów surowców

Woda:

Kranowa Gliwice Sośnica, bez modyfikacji

Zasyp:

Mep©Pilsner Malteurop / Viking Pilzneński Zero 5,00 kg (91%)

Viking Karmelowy 30 0,5 kg (9%)

Zacieranie:
BIAB z przepłukaniem worka 2,5 l wody.
68 > 65°C - 60'
pH 5,4
Zebrałem ?,? l 12,0 brix

Gotowanie/chmielenie:
60' garnek Inox

Junga 2021 12,4% aa 20g 60'

Citra 2020 13,3,1% aa 10g 30'

Whirlfloc T pół tabletki 7'

Cascade 2018 5,8% aa 20g 5'

Cascade 2018 5,8% aa 20g 0'

Simcoe ? ?,? aa 30 po schłodzeniu do 80°C

Wyszło 23,0 l brzeczki gorącej 13,3 brix / 51 ibu / 11 ebc. Wydajność 74 % (?!)

Chłodzenie:

Chłodnicą zanurzeniową do ok 30°C. Dalsze chłodzenie naturalne w piwnicy.

Fermentacja:

Do fermentora przelałem 18,0 l , zaszczepione uwodnioną paczką Fermentis Safale US-05 (04/2023). Z osadów gorących odzyskałem 1,3 l z przeznaczeniem na rezerwę do refermentacji. Fermentacja w 18°C.
15-11-2022 przelane na cichą
17-11-2022 Cascade USA ???? 8,1% aa 50g na zimno

Zeszło do 3,2 brix / 5,2% abv / odfermentowanie 75,94%

Rozlew:

20-11-2022 Rozlane z wykorzystaniem 1,3 litra rezerwy. Wyszło 36 x 500ml + 1 x 300ml.

Uwagi i wnioski: Podziałka pojemności w nowym garze kompletnie nieprzydatna. Rozbieżności ponad 3 l i zmienia się wraz z wysokością. Obliczenia i pomiary dla tej warki mocno przybliżone.

Degustacja [(data degustacji)]:

Edytowane przez krzychoo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Nr warki: 68
Nazwa/opis/styl: Polish Ale
Data warzenia: 26-11-2022

 

Notatki zgubiłem. Wpisuję to co udało mi się odtworzyć.

 

Pilzneński Zero Viking 5,5 kg (98%)
Red Ale (Melanoidynowy) 0,1kg (2%)

 

Iunga 2021    20g    12,4aa    60'
Puławski PH 2019    50g    8,9aa    1'

Puławski PH 2019   50g    8,9aa    Dry hopping

 

OG 12,2, EBC 8; ABV 4,9%, IBU 35

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 04/12/2022 Dry Stout

Zasyp:
Pilzneński Viking 3,2 kg
Monachijski Jasny Viking 0,9 kg
Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg
Jęczmień prażony Viking 0,3 kg
Barwiący obłuszczony Viking 0,3 kg

Woda:
sieciowa Chorzów Batory 24 l

Zacieranie:
BIAB
68 > 64 1h 15'

Chmielenie:
Iunga 2021 12,4% aa 22g 60'

Fermentacja:
Browin BrewGo Ale 11 g, uwodnione, data 08/2023

OG: 12,6
FG: 3,6
ABV: 4,7 %
IBU: 31
EBC: 70

 

https://1drv.ms/b/s!Ap9d7zxFLRROlhuWQVEH08vV62yH?e=wzHICj

Edytowane przez krzychoo
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70 08/01/2023 English/Polish IPA

Zasyp:
Monachijski Jasny Viking 2,8 kg
Pilzneński Viking 2,5 kg
Karmelowy 150 Viking 0,35 kg

Zacieranie:
BIAB
68 > 65 60'

Chmielenie:
Iunga 2021 12,4% aa 30 g 60'
Izabella PH 2019 5,1% aa 15 g 5'
Cascade PL 2021 7,5% aa 25 g 5'
Izabella PH 2019 5,1% aa 15 g 1'
Chinook PL 2021 8,8% aa 25 g 1'
Izabella PH 2019 5,1% aa 20 g hop stand
Chinook PL 2021 8,8% aa 20 g hop stand
Cascade PL 2021 7,5% aa 20 g hop stand

 

Chinook PL 2021 8,8% aa 55 g dry hopping
Cascade PL 2021 7,5% 55 20 g dry hopping

 

Fermentacja:
Browin BrewGo Ale gęstwa po #69 100 ml

OG: 13,3
FG: 3,2
ABV: 5,2 %
IBU: 52
EBC: 21

 

70 IPA.pdf

Edytowane przez krzychoo
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 22/01/2023 Cascade PL 

Zasyp:
Pilzneński Viking 2,9 kg
Wiedeński Viking 2,0 kg
Caramel Pale Viking 0,45 kg

Zacieranie:
BIAB
67 > 64,8 60'

Chmielenie:
Iunga 2022 11,5% aa 27 g 60'
Cascade PL 2022 7,8% aa 50 g 0'

Cascade PL 2022 7,8% aa 50 g dry hopping

Fermentacja:
Browin BrewGo Ale gęstwa po #70 120 ml

OG: 12,3
FG: 3,0
ABV: 4,8
IBU: 40
EBC: 10

 

https://1drv.ms/b/s!Ap9d7zxFLRROlh6Y9ass_roLL5r6?e=Dt05qx

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.