Skocz do zawartości

Browar Sesquialtera


Rekomendowane odpowiedzi

#86 Oatmeal Stout

Data: 27.07.20
Litry: 18
Blg: 14

 


Surowce piwa:

  • MepAle 2.25kg
  • Płatki owsiane 1kg
  • Płatki jęczmienne 0,5kg
  • Żytni 0,2kg
  • Abbey 0,3kg
  • Crystal 150 0,15kg
  • Fawcett, pale chocolate 0,4kg
  • Fawcett, pszeniczny czkoladowy 0,1kg
  • Carafa II special 0,15kg
  • Cukier biały 0,15kg

Drożdże: Oslo

Zacieranie :

  • 68°C -30
  • 67°C -30

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 15g
  • 20' - Hallertau 20g

 

Fermentacja

  • 32,5°C - 5 dni

 

Dodatki na cichą:

  • 10l do beczki, do 7 litrów tonka (??g)

 

Uwagi:

  • 30.07- fermentacja praktycznie już się skonczyła wczoraj, sprawdzę odfermentowanie i najpewniej zleje szybciej.
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#87 West coast IPA
Data: 03.08.20
Litry: 17
Blg: 16

 


Surowce piwa:

  • MepAle 2.2 kg
  • Strzegom pils 2.66kg
  • Płatki ryżowe 0,8kg
  • cukier 0,1kg

Drożdże: MJ Voss

Zacieranie :

  • 66°C -30'
  • 75°C -30'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 50g
  • Whirpool - Mosaic 100g

 

Fermentacja

  • 32°C

 

Dodatki na cichą:

  • Citra 100g, Mosaic 50g, Simcoe 50g - 7 dni

 

Uwagi:

  • Zakegowane
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88 Jedenastka

Data: 24.08.20
Litry: 27
Blg: 11

 


Surowce piwa:

  • CastleMalting Pils 4,2kg
  • Bestmalz Monachijski 0,4kg

Drożdże: Wyeast Munich Lager

Zacieranie :

  • 66°C -55'
  • 72°C -5'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 25g
  • 5' - Lubelski 50g, Hallertau Hersb. 30g
  • 1' - Lubelski 50g, Sybilla 15g

 

Fermentacja

  • 8°C - zadanie
  • 8,5°C - 5 dni
  • 9,5°C - 5 dni
  • 12,5°C - 5 dni
  • 4°C - 4 dni

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  •  
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#89 APA/NEPA

Data: 09.10.2020
Litry: 11+15
Blg: 12/12,5

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński castle 2,7kg
  • Best Pale Ale 1,9kg
  • Płatki oswsiane 0,4kg
  • Płatki jęczmienne 0,4kg
  • Pale cookie 0,4kg

Drożdże: FM53 

Zacieranie :

  • 68-67°C -60'

 

Gotowanie 45 minut:

  • 5' - Amarillo 100g, Citra 50g

 

Fermentacja

  • Apa - w pokojowej pod kocem
  • Nepa - 33°C - 24h, 34°C - 3 doby

 

Dodatki na cichą:

  • NEPA - Nelson 100g + citra 50g - 7dni

 

Uwagi:

  • Pachnie cudnie xD
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#90 i #91 Juicy Sour
Data: 06.11.2020 i 09.12.2020
Litry: 22+32
Blg: 13 i 15

 

Przepis w skrócie:

  • 70% Pils
  • 15% Dekstrynowy
  • 15% Płatki owsiane

 

Zacierane koło 69°C, zakwaszane plantarum, fermentacja Voss fm53 - czyli jak poprzednie. Więcej nie będzie bo nie ma o czym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#92 Dry Stoutr

Data: 26.01.2021
Litry: 15
Blg: 10.5

 


Surowce piwa:

  • Pale Ale 1lg
  • Pilzneński 1kg
  • Monachijski I 0,4kg
  • Płatki jęczmienne 0,4kg
  • Czekoladowy 400 0.2kg
  • Jęczmień palony 0.35kg

Drożdże: Lallemand Nottingham

Zacieranie :

  • 67°C -60'
  • 75°C - 1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Iunga 20g

 

Fermentacja

  • 17°C - 24h
  • 17.5°C - 24h
  • 18°C - 12h
  • 18,5°C - 12h
  • Do domu ~19°C

 

Dodatki na cichą:

  • Raczej nic

 

Uwagi:

  • 3. warka w Grainfatherze, zobaczymy co to będzie, ekstrakt no troche niski, ale może dobrze. Pierwsza warka po długiej przerwie...
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#93 Session ipa

Data: 29.01
Litry: 14
Blg: 11

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński 2.6kg
  • Pszeniczny 0.6kg
  • Cukier -  0.1kg

 

 

Drożdże: Us-05 saszetka

Zacieranie :

  • 65°C -20'
  • 67°C -40'
  • 75°C -1'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Mosaic 10g
  • Hop stand (75°C) - Mosaic 90g

Fermentacja

  • 16.5°C - 10 dni
  • 19°C - 5 dni chmielenia na zimno
  • cc (5-10°C) - 5 dni

 

Dodatki na cichą:

  • Mosaic 100g - 5 dni
  • Nelson 80g - 5 dni

 

Uwagi:

  • Woda oaza z biedronki + 1.7g gipsu na 10l + 0.5 soli na 10l
  • Rozlane 19.02.2021
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94 Czeski pils #95 Pseudo pils

Data: 10.02.2021
Litry: 23
Blg: 11

 


Surowce piwa:

  • Pilzneński 4kg
  • Melanoidynowy jasny 0.5kg

Drożdże: W34-70 oraz Nottingham (gestwa po dry stout)

Zacieranie :

  • 64°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • 72°C - 1'

 

Gotowanie 70 minut:

  • 70' - 25g Sybilla (4,5% AK) (łącznie 25-30 ibu)
  • 15' - 50g Saaz
  • 5' - 50g Saaz late

 

Fermentacja

  • Pils:
  • 8°C -10 dni
  • 9°C - 10 dni
  • Pseudo pils:
  • 12.5°C - 10 dni
  • 19°C - ??

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  • Woda - Oaza + destylowana + sole pod profil pilzneński
  • W34 odfermentowały do ~2.1
Edytowane przez sasuke5055
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 96 Rogenweizen

Data: 12.03.2021
Litry: 14
Blg: 11.7

 


Surowce piwa:

  • Pils 1kg
  • Owsiany 0.7kg
  • Żytni 0.7kg
  • Pszeniczny 0.7kg
  • Melanoidynowy ciemny 0.25kg
  • Łuska ryżowa 0.15kg

Drożdże: FM41

Zacieranie :

  • 52°C -5'
  • 64°C -25'
  • 69°C -20'
  • 72°C -15'
  • 75°C -10'

 

 

Gotowanie60 minut:

  • 60' - Sybilla 15g
  • 10' -Wai iti 25g

 

Fermentacja

  • 17°C - 24h
  • 18°C - 24h
  • 19°C - 24h
  • Pokojowa - 2 tyg

 

Dodatki na cichą:

  •  

 

Uwagi:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#97 Grodziski sezon

Data: 19.03.2021
Litry: 10
Blg: 14

 


Surowce piwa:

  • Słód Grodziski 1,5kg
  • Pils 0,7kg
  • Żytni 0.3kg
  • Wiedeński 0.3kg
  • Cukeir 100g

Drożdże: FM 21

Zacieranie :

  • 64°C - 50'
  • 72°C - 10'
  • 75°C - 5'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 60' - Sybilla 15g
  • 20' - Sybilla 10g

 

Fermentacja

  • od 17 do 23 o stopień na dzień

 

 

Uwagi:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#98 (Am) Weizen

Data: 23.04.2021
Litry: 23
Blg: 14

 


Surowce piwa:

  • Pszeniczny 2.8kg
  • Pilzner 2kg
  • Wiedeński 0.5kg
  • Owsiany 0.5kg

Drożdże: FM41

Zacieranie :

  • 52°C - 5'
  • 64°C - 35'
  • 70°C - 10'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 5'

 

Gotowanie 60 minut:

  • 30' - Sybilla 25g
  • 10' - Wai-iti 25g
  • 5' - Citra 25g

 

Fermentacja

  • 17 do 21 o 1 st na dzień

 

 

Uwagi:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.