Gallson Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 (edited) Witam Posiadam garnek 71l z mieszadłem oraz kranem spustowym 1 cal ogrzewanym na taborecie gazowym. Chce w nim filtrować oraz wysładzać. Pytanie do osób które posiadają kadź zacierno filtracyjną grzaną od spodu na palniku gazowym. Jaki typ filtratora stosujecie/polecacie? Myślę nad zastosowaniem ciężkiej sprężyny z piwoszarnii lub miedzianej rurki. Pozdrawiam. Edited March 27, 2019 by Gallson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 Ja mam wersję dokładnie taką jak na zdjęciu z rurek miedzianych (tylko trochę mniej tych rurek) oraz podgrzewanie taboretem . Jeżeli wybierzesz taką wersję sugeruję aby taki zestaw rurek był rozbieralny , aby było lepiej umyć ( na zdjęciu masz zlutowane ) . Przy mieszadle wydaje mi się ,że filtrator ze sprężyny lub sraczweżyki może podrywać wraz z młótem podczas mieszania . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 Osobiście używam garnka z grzaniem elektrycznym - czyli grzany jest środek gara. Dlatego filtrator puściłem po zewnętrznym obwodzie dna - na max szerokość gara. Z plusów: - mieszadło mi go omija, więc łopaty mogą być stosunkowo nisko - przy wysładzaniu mogę beztrosko lać wodę na środek młóta, wzburzam co najwyżej młóto na środku, a boki pozostają niewzruszone Działa całkiem ok, choć przy Imperialnym Bałtyku 24,5Blg trochę mi się przytkał - przydałaby się cieńsza tarcza do flexa podczas nacinania szczelin. Wydajność też bardzo ok - ostatnio Hazy APA z 4,4kg ziarna po gotowaniu 20L 15,0 Blg (i trzeba było wody dolewać), ale zacieranie mi się trochę wydłużyło (w sumie 1h40m z mashoutem). Tyle że eksperymentowałem wtedy też z wodą butelkową źródlaną - może trafiłem lepiej z pH (z przyzwyczajenia nie mierzę). Generalnie nie ma problemów większych z wysładzaniem czy wydajnością Gruby. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
viko Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 (edited) Jak masz garnek z kranem to uderz do lewatywy i zamów hop stopper, będziesz miał załatwione filtrowanie brzeczki i chmielin po gotowaniu.Mniej roboty i nerwów.Mam gar z mieszadłem i hop stopper stąd moja sugestia. AA nie doczytałem że tylko zacierasz w garku. Edited March 27, 2019 by viko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gallson Posted March 27, 2019 Author Share Posted March 27, 2019 rob7320 Dzięki za sugestie, na pewno dobrze jest rozebrać taki filtrator i dokładnie umyć. Jeśli chodzi o sprężynę z piwoszarnii to miałem z nią styczność i nie wydaje mi się żeby mieszadło podrywało ją do góry (jest masywna i ciężka).ThoriN Taki kształt filtratora wydaje mi się bardzo dobrym rozwiązaniem ze względu na to iż właśnie mieszadło omija go i drugim ważnym powodem jest duża powierzchnia grzania na paniku gazowym (brak przypaleń)viko Hop Stopper służy do filtrowania chmielin, przełomu, białek. Przy filtrowaniu młóta z użyciem mieszadła nie zda to raczej egzaminu ze względu na dbrobne oczka w siatce oraz duże zasypy 10-14kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaedge Posted March 27, 2019 Share Posted March 27, 2019 (edited) Ja używam hopstopera przy wysładzaniu , spisuje się dobrze. Gar 70l z mieszadłem.Zasyp jak na razie max 12kg. Nastepna Warkę będę filtrował z zastosowaniem sprężyny.Robiłem próby . Gar zalany wodą , mieszadło obroty na max i sprężyna ani drgnęła . Edited March 27, 2019 by jaedge Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gallson Posted March 27, 2019 Author Share Posted March 27, 2019 jaedge Koniecznie daj znać jak Ci poszło ze sprężyną czy warto w nią inwestować czy lepiej wybrać filtrator z rurki miedzianej. Myślałem, że hop stopper nie nadaje sie do filtrowania młóta, a tu proszę.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 (edited) 8 godzin temu, Gallson napisał: jaedge Koniecznie daj znać jak Ci poszło ze sprężyną czy warto w nią inwestować czy lepiej wybrać filtrator z rurki miedzianej. Myślałem, że hop stopper nie nadaje sie do filtrowania młóta, a tu proszę.... Ja pod mieszadłem zrobiłem sobie z nierdzewnej rury karbowanej do chłodnicy takiego ślimaka: Polecam śmiga jak złoto - a jak narośnie kamieniem piwnym, wrzucasz w NaOH i z głowy. Miedziany pewnie też się sprawdzi ale upierdliwe jest jego mycie i widziałem takiego po 20-30 warkach gdzie warstwa kamienia się już zaczęła odkładać i mechanicznie można było go zrywać XD Tutaj wrzucam razem z hopstopperem i mniejszymi elementami co 15-20 warek i wyciągam jak nowy. Jeżeli nie masz chłodnicy to domówić 1,5 metra węża więcej - szlifierka 20 minut roboty i masz świetny filtrator nie do zajechania. Edited March 28, 2019 by Undeath dziedzicpruski and Gallson 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siena Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 Szczelina 1mm czy mniejsza? Jakiej średnicy są otwory między szczelinami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 Otwory robione punktakiem około 0,5 mm. Tarcza 0,8 mm do szlifierki więc przyjmijmy, że takie są szczeliny. Na początek wygiąć w odpowiedni kształt trzeba - dopasować do garnka, potem otwory, a na koniec szczeliny. Szczeliny nie są duże pomiędzy 1/3, a 1/4 wysokości rurki. Gallson and Siena 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gallson Posted March 28, 2019 Author Share Posted March 28, 2019 Undeath Kolego, mega świetne rozwiązanie ! Chyba najlepsze z tych wszystkich które były wymienione wyżej (bez lutowania, składania, łatwe mycie i prosta konstrukcja) Wielkie dzięki za ten pomysł! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 29, 2019 Share Posted March 29, 2019 13 godzin temu, Gallson napisał: Undeath Kolego, mega świetne rozwiązanie ! Chyba najlepsze z tych wszystkich które były wymienione wyżej (bez lutowania, składania, łatwe mycie i prosta konstrukcja) Wielkie dzięki za ten pomysł! Sam szukałem prostego rozwiązania i przerobiłem zresztą chyba każde możliwe oprócz FD. To jest najwydajniejsze i najłatwiejsze w budowie. Jeszcze nie testowałem go na gęstych zacierach i z dodatkami pszenicy/żyta, ale myślę, że sobie dobrze poradzi. Do sprężyny mam jakąś awersję bo wydaje mi się, że wkręci to się w mieszadło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolus Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 W dniu 29.03.2019 o 09:25, Undeath napisał: Sam szukałem prostego rozwiązania i przerobiłem zresztą chyba każde możliwe oprócz FD. To jest najwydajniejsze i najłatwiejsze w budowie. Jeszcze nie testowałem go na gęstych zacierach i z dodatkami pszenicy/żyta, ale myślę, że sobie dobrze poradzi. Do sprężyny mam jakąś awersję bo wydaje mi się, że wkręci to się w mieszadło. I jak po czasie sprawdza się ta rurka karbowana? Nacięcia mają być do dołu (od strony dna) czy od góry? Ile cm nad dnem może chodzić mieszadło? I ostatnie pytanie do garnka 100 litrów lepiej dać calowa rurkę czy starczy 3/4? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gallson Posted February 29, 2020 Author Share Posted February 29, 2020 kolus Taki typ filtratora u mnie sprawdza się super . Nacięcia są od strony dna garnka . Mieszadło jest tak ustawione , że ruch wykonuje nad rurą filtrująca. Myślę, że 3/4 w zupełności Ci wystarczy. Ja pracuję na kadzi o pojemności 71L. kolus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gallson Posted February 29, 2020 Author Share Posted February 29, 2020 Zdjęcia poglądowe jak to wygląda kolus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.