Jump to content

Sprzęt na początek


Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

 

Nie wiem własciwie dlaczego ale ostatnio zainteresował mnie temat piwowarstwa domowego. Czytałem forum dwie godziny i znalazłem bardzo duzo wiadomości na temat sprzetu. Wiem ze na pewno takie tematy były ale też czesto linki do konrketnych stron nie działają dlatego mam nadzieje ze wybaczycie i podsunieci mi jakies pomysły.

 

Na HomeBrewing.pl są trzy zestawy:

Pierwszy - HB Mini

http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbmini-p-249.html

Cena bardzo mi sie podoba ale z tego co mozna przeczytac tylko do robienia z puszek, tak?

Wiem ze chyba od tego zaczne ale nie wiem jak bedzie dalej wiec moze warto zainwestować w zestaw HM-OK?

http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbok-p-248.html

Ten juz się nadaje to robienia z ekstaktów, tak? Tylko problem jest teraz z ceną bo 115zł (dla mnie) to troche sporo i włąsnie dlatego z pomocą przychodzi allegro, a mianowicie

http://www.allegro.pl/item1053289830_piwo_domowe_23litry_wszystko_co_potrzebne_butelki.html

I tutaj mamy za 150zł podobny zestaw z Piwem i butelkami dodatkowo.

 

Jak się na to zapatrujecie?

A moze macie w zanadrzu jeszcze jakąś inną opcje?

 

I jeszcze takie pytanie: Czy takiego fermentatora mozna uzywać do wina w razie czego? Wydaje mi się ze działa na tej samej zasadzie ale wole zapytać.

 

Jeszcze bede mieć wiele pytań ale na razie od podstaw

 

z gory dzieki

Link to comment
Share on other sites

potrzebny filtrator, miernik temp i blg , woreczki do chmielu garnek, pirosiarczan i jak masz te balony do wina to spokojnie wystarczą. na początek kup podstawowy sprzęt później sobie dokupuj. na początek możesz nalewać do pustych butelek po napojach.

Link to comment
Share on other sites

no wlasnie... mam balon do wina, wiec moze na poczatek dla sprobowania zrobie w nim. a filtratora to nie ma do kupienia na HomeBrewing?

 

Czego potrzebuje zeby zrobić piwo na łątwy poczatek a'la Belfast, Guiness? Brewkit i jakies drozdze, ekstrakty, chmiel? Mam tylko balon do wina i rurke

 

jaki brewkit? Coopers stout moze byc?

http://www.homebrewing.pl/coopers-oryginal-stout-17kg-p-57.html

 

ale gdzies przeczytalem ze na pcozatek latwiejza jest dolna fermentacja a to ma górną

 

a moze takie zestawiki?

1: z brewkitu

http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-11st-blg-zestaw-surowcow-p-309.html

2: z ekstaktów (duzo trudniejsza zabawa? i co trzeba miec)

http://www.homebrewing.pl/piwo-ciemne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-157.html

 

 

Bylbym wdzieczny za pomoc.

Edited by surowy1988
Link to comment
Share on other sites

dolna fermentacja wymaga utrzymania stałej niskiej temperatury do 10°C więc nie jest to najłatwiejsze do uzyskania- górna fermentacja przebiega w temp pokojowej

 

Polecam zabawę w chmielenie brzeczki z ekstraktów, niewiele więcej pracy co rozrobienie brewkita. Potrzebny duży garnek w którym zagotujesz całą brzeczkę.

Przejrzyj wiki

Link to comment
Share on other sites

Balon do wina może być do cichej fermentacji, do burzliwej mimo wszystko kup wiadro fermentator. Podczas burzliwej fermentacji osadza się mnóstwo brudu, który ciężko usunąć z balona do wina.

Link to comment
Share on other sites

niekoniecznie, można spuszczać wężykiem, ale umycie jest trudniejsze, bo nie sięgniesz ręką do dna balona. Na ściankach zresztą też.

Link to comment
Share on other sites

Balon do wina może być do cichej fermentacji, do burzliwej mimo wszystko kup wiadro fermentator. Podczas burzliwej fermentacji osadza się mnóstwo brudu, który ciężko usunąć z balona do wina.

Ewentualnie mając garnek 30 litrów można burzliwą przeprowadzić w nim.

Link to comment
Share on other sites

bo możesz zainfekować bakteriami kwasu mlekowego, octowymi, dzikimi drożdżami itp co negatywnie wpłynie na smak i trwałość piwa.

Link to comment
Share on other sites

moze mi ktos powiedziec czemu mycie jest takie wazne?

 

nie chodzi mi oczywiscie ze nigdy nie myje balonu po robieniu wina ;P ale chodzi o to ze nigdy sriodkami dezynfekujacymi tylko tak normalnie. dlaczego?

Nie chce się koledze poczytać?

W tytule tematu jest napisane: "Piaskownica piwowarska. Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi."

To nie złośliwość. Po prostu większość najpierw czyta forum, korzysta z opcji "szukaj" i na końcu jeżeli nie znajdzie odpowiedzi, zakłada nowy wątek.

Link to comment
Share on other sites

nie myslalem o tym wczesniej a gdy zobaczyłem Twoją odpowiedz o czyszczeniu to po prostu zapytalem.

 

Nie wazne... i tak nie mam kasy na sprzet wiec na razie tyle w temacie.

jednak prosiłbym o pomoc tutaj

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=53307#p53307

Większość tu się zna raczej na zacieranych wesjach pewnie i są tacy co i robią brewkitami. Chcesz mieć chmielone dobre piwko własnoręcznie bierz na bazie ekstraktów z WES i tyle.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja natomiast podobnie jak kolega wyżej chciałbym na początek kupić najtańszy zestaw sprzętu czyli

http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbmini-p-249.html

Jednocześnie chciałbym trenować warzenie z zestawu surowców na bazie słodów.

Będzie to moje pierwsze podejście do tematu jednak zastanawiam się czy sprzęt będzie się nadawał do warzenia tego typu zestawu:

http://www.homebrewing.pl/porter-angielski-125stblg-zestaw-surowcow-p-246.html

Link to comment
Share on other sites

Oj do zacierania ten zestaw słabo sie nadaje... Brakuje:

- Kapslownicy, kapsli

- Termometru

- Aerometr + menzurka

- Jodowego wskaźnika skrobi

- Wężyka do przelewania piwa

- Do zacierania bardzo przydał by sie 2 fermentor bez kranika

- Przy zacieraniu musisz czymś filtrować - musisz sobie skombinować np. filtr z oplotu

 

Zainwestuj w ten zestaw http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbpro-p-190.html jeżeli chcesz zacierać, cena trochę wyższa ale szybko się zwraca (koszt produkcji piwa za słodów ~1 zł za butelkę)

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

 

sprzęt będzie się nadawał, jednak po uzupełnieniach.

Z jednym fermentorem masz problem przelania na cichą fermentację - lepiej mieć dwa. A tak naprawdę trzy - trzeci z kranikiem, dedykowany do filtracji i rozlewu( ja mam dwa oddzielne).

Przy jednym z kranikiem, musisz w nim zrobić filtrację - brakuje filtratora, typu wężyk, następnie w nim przeprowadzasz fermentację - ale tylko burzliwą - no i pojawia się problem jak to rozlać.

Da się - dodając surowiec do refermentacji do butelek, ale zawsze też ryzyko, że sporo drożdży pójdzie do piwa.

 

Proponuję zakup drugiego fermentora;

w tym z kranikiem filtracja i burzliwa.

W drugim cicha fermentacja i z niego przelewasz do tego z kranikiem do rozlewu.

 

W skrócie, potrzebne jeszcze;

- wężyk filtrator

- drugi fermentor

- rurka do rozlewu, wężyk

- kapslownica, kapsle

- termometr, łycha, jodowy wskaźnik skrobii, termometr na fermentor

 

pzdr

flood

Link to comment
Share on other sites

Najbardziej mnie zastanawia "wężyk filtrator". Dla czego nie może być do tego użyta np pielucha tetrowa?

Pieluchy używane były jakieś 6-7 lat temu , teraz piwowarstwo poszło trochę do przodu i przez "dziurawe wiadro " doszliśmy do wężyka z oplotu

Link to comment
Share on other sites

Przez pieluchę kiedyś próbowałem odfiltrować osad z granulatu chmielowego. Masakra, co chwilę trzeba było przepłukiwać po opróżnieniu. Nie wiem jak ze słodem, pewno łatwiej, bo jednak grubszy, ale to chyba mało poręczna metoda, a wężyk drogi nie jest.

 

pzdr

flood

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.