Fantastyczny Pan Lis Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 Hej. Czy to normalne że te drożdże słabo odfermentowują ? Fermentowalem Witbira w 22 stopniach i zszedł z 13 do 5,5 w trzy tygodnie. Po tygodniu ustały wizualne objawy fermentacji. Poszedł w butelki, ale strach jest Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi drożdżami? w/g tego co podaje producent to powinny zejść do około 4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdrawko Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 tutaj pisałem - fermentacja ruszyła po tygodniu. Trzeba z nimi uważać. Tyle przynajmniej mojego doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted May 22, 2019 Author Share Posted May 22, 2019 Ok. z tym że u mnie stało 2 tygodnie po ustaniu fermentacji ( Objawów fermentacji) i nie ruszyło... zastanawiam się po prostu czy możliwe aby zakończyły pracę przy takim blg... Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 Bez opisu zacierania, czyli ogólnej informacji ile to powstalo cukrów niefermentowalnych nikt Ci nie odpowie na tak zadane pytanie. Jeśli miałeś zacieranie na bardziej 'slodko' to choćby nie wiem co pisał producent to i tak Ci niżej nie odfermentują bo po prostu 'nie jedzą' tych cukrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted May 23, 2019 Author Share Posted May 23, 2019 Zacierane "na lenia" 66 stopni, zasyp: 3 kg pilzneński/ 2,5 kg płatków pszenicznych/ 0,25 płatków jęczmiennych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts