grzesiuu Posted June 23, 2019 Share Posted June 23, 2019 (edited) Roundup znaleziony w prawie wszystkich gatunkach piwa i wina. Swoją drogą, czy w Polsce ktoś kiedykolwiek przeprowadzał podobne badania?https://polakuleczsiesam.pl/roundup-znaleziony-w-prawie-wszystkich-gatunkach-piwa-i-wina-nawet-w-ekologicznych/ Edited June 23, 2019 by grzesiuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted June 23, 2019 Share Posted June 23, 2019 A po co, jak wynik jest oczywisty, były jakieś badania w moczu, większość populacji europejskiej miało, a może wszyscy, czy to ważne czy z piwa , kaszy ,czy oleju. Zobacz sobie przy zbiorach jak kasują słoneczniki czy rzepak, na słonecznikach to szczególnie widać, jak po jakiejś katastrofie ekologicznej, czarne pola. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChmielowyAli Posted June 23, 2019 Share Posted June 23, 2019 W Polsce niestety dość powszechny jest sposób pryskania roundupem w celu przyspieszenia dojrzewania zboża i tym samym zapewnienie sobie zbioru w dobrą pogodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted June 23, 2019 Share Posted June 23, 2019 Rozprawmy sie z jedna z miejskich legend. Roundup nie przyspiesza dojrzewania zboża. Roundup powoduje obumieranie rosliny, w ciagu ok. 2 tyg. od aplikacji. Obumarla roslina jest sucha i nie wymaga suszenia przed młócką. I to jest główną "korzyść" ze stosowania Roudupu - przyspieszenie procesu zbioru, ale nie dojrzewania, jako takiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarkus Posted June 24, 2019 Share Posted June 24, 2019 Na ostatnim Festiwalu Piwowarów Domowych rozmawiałem z ludźmi z Viking Malt. Dowiedziałem się między innymi, że ich dostawcy mają zakaz stosowania roundupu przed zbiorem i są wykonywane badania na jego obecność. Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts