EU8N Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 Witam. Zostało mi 3 kg pilźnieńskiego i 3 kg pszenniczego.Nigdy nie robiłem piwa ryżowego.Czy jak dorzucę że 2kg ryżu wcześniej skleikowanego to coś z tego wyjdzie?. 3kg pilźnieńskiego 3kg pszenniczego 2kg ryżu (nie platkow) Chmiel marynka 30 g Chmiel lubelski 50 g. Robił ktoś pszennicze ryżowe???Bo chyba coś takiego wyjdzie.Wymienione surowce to pozostałości z innych warek stąd taki pomysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helcik Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 Znalazlem cos takiego . Moze ci pomoze. wiem ze robisz inny styl ale mzoe cos znajdziesz w tym watku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EU8N Posted July 5, 2019 Author Share Posted July 5, 2019 Dzięki wielkie.Dużo mi to pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 Wyjść wyjdzie, pytanie czy coś sensownego. Jakby to mocniej nachmielić albo przefermentować jakimiś ciekawszymi drożdżami to czemu nie. Na neutralnych drożdżach to ryż tylko niepotrzebnie obniży słodowość i raczej nijakie to wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted July 5, 2019 Share Posted July 5, 2019 4 godziny temu, EU8N napisał: Witam. Zostało mi 3 kg pilźnieńskiego i 3 kg pszenniczego.Nigdy nie robiłem piwa ryżowego.Czy jak dorzucę że 2kg ryżu wcześniej skleikowanego to coś z tego wyjdzie?. 3kg pilźnieńskiego 3kg pszenniczego 2kg ryżu (nie platkow) Chmiel marynka 30 g Chmiel lubelski 50 g. Robił ktoś pszennicze ryżowe???Bo chyba coś takiego wyjdzie.Wymienione surowce to pozostałości z innych warek stąd taki pomysł. Wywal ryż i lubelski (marynkę zostaw na goryczkę), dorzuć do tego jakiś amerykański chmiel (citra, cascade itp- na koniec gotowania), neutralne drożdże typu US-05 i wyjdzie z tego amerykańska pszenica. Celuj w 10-12Blg i goryczkę ok. 20IBU. Wyjście lekkie "piwo do obiadu". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts