baha Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Witam, naczytałam się ot ej idealnej wodzie dla piwowarów, czy faktycznie mam się przejmować jakie stężenie jonów ma moja woda i robić dogłębne analizy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 browar to nie apteka !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 To zalezy od Twojego stopnia zaawansowania, skład wody ma bardzo subtelny wpływ na smak piwa, żeby go zauważyć trzeba już robić naprawdę czyste i poprawne piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Przy tylu warkach jak Coder zaczniesz widzieć zapewne różnice. Do 50 możesz sobie darować Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 Są tacy, co po 10 warkach już wiedzą co i jak. Ja i po 130 nie czuję, żebym nad wszystkim panował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 woda.... hmm wiem że mam bardzo twardą, w krakowie, a w warszawie mięką i jak dla mnie jakaś niewielka różnica jest, ale myślę że tylko dla tego że mam zero powtarzalności podczas zacierania, więc na początek nie ma co się przejmować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baha Posted June 9, 2010 Author Share Posted June 9, 2010 subtelna różnica powiadacie. Tak więc się nie przejmuję, mój mąż wypije wszystko co nazywa się piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted June 9, 2010 Share Posted June 9, 2010 subtelna różnica powiadacie. Tak więc się nie przejmuję, mój mąż wypije wszystko co nazywa się piwo Różnice są subtelne, ale jest jeden warunek. Woda, którą używamy do warzenia musi być smaczna . Dodatek płaskiej łyżeczki gipsu piwowarskiego na 20 litrów wody do piw typu bitter, pale ale, czy IPA nie zaszkodzi, nawet jeśli woda kranowa jest umiarkowanie twarda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now