blaat Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Czesc Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas. Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania: a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ? b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ? c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ? Pozdrawiam, Tomek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Czesc Moj pierwszy post - wiec witam wszystkich serdecznie i z gory dzieki za poswiecony czas. Na dniach chcialbym zaczac swoja pierwsza Warke, i tu 3 pytania: a) saszetka z drozdzami dolaczona do BrewKita troche przez nie uwage postala na sloncu w upale - czy to moglo wybic drozdze ? b) jak przechowywac skladniki do czasu rozpoczecia Warki, w tym przypadku brew kita i drozdze, w lodowce ? c) podczas terazniejszych upalow temeperatura pokojowa pewnie podchodzi pod 30 C ... czy istnieje jakis domowy sposob coby schlodzic temperature do 20 C ? moze da sie jakies male pomieszczenie, typu lazienka - wanna zimnej wody, lub cos podobnego ? Pozdrawiam, Tomek. a) najprawdopodobniej są to drożdże suche, więc na 90% nic im nie będzie. Drożdże lubią ciepło nawet do 40°C b) drożdże w lodówce, chmiel w zamrażarce, słód w suchym miejscu. Puchy z ekstraktem można wszędzie. Może tylko nie na słońcu, wysokiej temp. bo to wszystkim produktom szkodzi. c) poszukaj na forum tematu "lodówka ze styropianu" Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 a) jak masz wątpliwości, zrób starter b) stężenie cukrów jest tak duże, że niewielu może zaszkodzić c) na forum podano wiele rozwiązań, ale tak na szybko : wkłady do lodówki turystycznej, lub plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku, kładzione na pokrywę fermentatora, fermentator owinięty np. kocem, wymiana wkładów 2-3 razy dziennie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hape Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku A co dokładnie da osolenie wody? Szybciej się chłodzi czy co? I ile tej soli należy dać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 plastykowe butelki z osoloną wodą chłodzone w zamrażalniku A co dokładnie da osolenie wody? Szybciej się chłodzi czy co? I ile tej soli należy dać? Słona woda ma niższą temp. zamarzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Tylko jaki to ma sens? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeoxxX Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Słona woda ma niższą temp. zamarzania. No ma... ale jakie to ma znaczenie? Przecież nie osiągniemy niższej temperatury niż ta panująca w zamrażalniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now