yakuzz Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Witam, mam pomysł na zrobienie piwa zbliżonego do grodziskiego, z małym akcentem pilzneńskiego słodu. Niestety jestem uczulony na pszenice i zamiast tego chciałbym użyć słodu orkiszowego- nie ma wędzonego i nie mam pomysłu jak uzyskać aromat charakterystyczny dla grodziskiego?.Myślałem o płatkach dębowych, Macie jakiś pomysł jak ew. zmienić recepturę albo jakie dodatki dorzucić aby zbliżyło się do grodziskiego. Mój pomysł na zasyp: 2kg słód orkiszowy 1kg słód pilzneński 100g łuska ryżowa chmiel lubelski 50g. 20g na 60 min. 30g na 10min. zacieranie na lenia 68C 60min. drożdże S-33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furmuss Posted July 26, 2019 Share Posted July 26, 2019 Orkisz to też pszenica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yakuzz Posted July 27, 2019 Author Share Posted July 27, 2019 Tak, wiem ale na orkisz nie jestem uczulony ?, jakieś wsparcie odnośnie zasypu lub dodatków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 No to poszukaj jęczmiennego wędzonego czymś innym niż dąb (bo chyba takiego nie ma), żadne płatki nic nie dadzą. Ewentualnie obwędz jeczmienny nad ogniskiem,czy jakąś komorą skleconą na szybko,no chyba,że masz wędzarnie,albo chociaż jakiś znajomy. Ostateczność to chyba aromat dymu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted July 28, 2019 Share Posted July 28, 2019 Cześć. Kup słód wędzony ze Steinbacha, zmieszaj z podstawowym słodem 1:2 (1 kg wędzonego, 2 kg orkiszowego czy tam pilzneńskiego), chmielenie ok, drożdże ok. Ten słód jest wędzony drewnem bukowym, jest dość intensywny, daje fajne szynkowe nuty, zero kabli, apteki itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yakuzz Posted July 29, 2019 Author Share Posted July 29, 2019 Dzięki wielkie Panowie, opiszę co wyszło. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now