Jump to content

[Docent]Debiut Miesiąca – czerwiec 2019


Pierre Celis

Recommended Posts

Czerwiec to ostatni i zarazem najintensywniejszy miesiąc w kwestii natężenia piwnych wydarzeń w pierwszym półroczu. Najpierw jubileuszowy, 10 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, potem druga edycja Festiwalu Piwowarów Domowych, następnie przyartezanowy 100% Craft, a na finał pierwsza edycja Warszawskiego Lotnego Festiwalu Piwa. Nie mogło się obyć bez wizyty w Dłutowie. Działo się!

W nowych browarach posucha…A nie, czekaj. Nareszcie przecież prekursorzy polskiego rzemiosła wystartowali z warzeniem w swoim własnym browarze umiejscowionym w Wieprzu na Żywiecczyźnie! Tutaj sprawdzam, dwa pierwsze, BEZALKOHOLOWE, piwa!

Tak jak i w zeszłym miesiącu, tytuł zdobyło piwo z udziałem drożdży brettanomyces!

 

Artezan – Bajka o Dzbanie Brett BA

brett_bod.jpg?w=760&h=579

 

Kwaśne z malinami leżakowane w beczce z brettami, 5% alk.

Rzadko albo wcale do tytułu Debiutu Miesiąca wybieram piwa, których dostępność jest mocno limitowana. To piwo pojawiło się bodajże wyłącznie na krakowskim Beergeeku oraz przybrowarnianym 100% Craft. Ale zasada jest prosta – tytuł zdobywa piwo, które wywarło na mnie największe wrażenie. I jedno z nim spotkanie wystarczyło, abym wybrał je jako najciekawsze spośród próbowanych w czerwcu.

Jacek Materski lubi określać sour ale, do których zakwaszania użyto wyłącznie bakterii kwasu mlekowego „bieda-kwasami”. Dopiero dzikie drożdże wprowadzając pożądaną kompleksowość i wzbogacające nuty funky.

Tak właśnie jest w tym wypadku. Pierwotna wersja Bajki o Dzbanie, która premierę miała na 9 edycji WFP, była wyraziście malinowa (zarówno w aromacie jak i smaku) i z solidną kwaśnością. Całość oczywiście o wytrawnym charakterze. Bardzo przyjemne, orzeźwiające piwo.

Jednak to wersja leżakowana pół roku w beczce z brettami robi wrażenie. Przede wszystkim aromatem. Tu mamy idealny wręcz balans między nutami funky od dzikich drożdzy a świeżą maliną. Octu zero. W smaku rześkie, kwaśne, owocowe. Leżakowanie z brettami poskutkowało w smaku nie tyle skórzano-stajennymi motywami, co przede wszystkim wysokim odfermentowaniem. Piwo dzięki temu jest lekkie w odbiorze, niesamowicie pijalne. Aha, akcenty od beczki nie są tu wyczuwalne. Akurat to mi pasuje.

To niesamowita frajda, kiedy lekkie, „letnie” piwo z owocami może być nośnikiem złożonego aromatu i smaku. I nie ma co ukrywać – w zalewie piw z dodatkiem owoców – jest dowodem na to, że nawet w tym segmencie można pójść bardziej ambitną drogą.

 

 

W wyróżnieniach dominują aromatyczne i soczyste IPA, ale nie brakuje kwaśnych z owocami, nawet (tak jak i laureat) wzbogaconych brettami. Jest też lekko kwaśna jednoprocentówka!

Artezan – Witam.

l2340748.jpg?w=300&h=218

Ocena piwa

Cztery Ściany – Oranżeria

oranzeria.jpg?w=300&h=300

Ocena piwa

Nepomucen/ Weźże Krafta – Pijże

pijze.jpg?w=300&h=169

Ocena piwa

Piwne Podziemie – Lemoniada Mango/Ananas

lemoniada-ma.jpg?w=225&h=300

Ocena piwa

Probus – Lambiczi

lambiczi.jpg?w=225&h=300

Ocena piwa

Warsztat Piwowarski – Summaczne

summaczne.jpg?w=225&h=300

Ocena piwa

Widawa – Are You Hazy?

areyouhazy.jpg?w=300&h=225

Ocena piwa

Piwne Podziemie – Mosaic, Ekuanot, Chinook

mech.jpg?w=300&h=300

Ocena piwa

Ziemia Obiecana – Jakieś Gorzkie

jakiesgorzkie.jpg?w=300&h=225

Ocena piwa

Ziemia Obiecana – No Siema

nosiema.jpg?w=300&h=212

Ocena piwa

 

Nowe browary:

 

pinta.jpg?w=150&h=142

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

 

kraftdaily.png?w=150&h=150

 

 

View the full article

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.