Jump to content

Belgian pale ale dziwny ekstrakt


Recommended Posts

Robiłem po raz 3 Belgia pale ale 12. 

https://browamator.pl/ba-belgijskie-pale-ale-12-zestaw-na-20-l-piwa-z,3,37,947

Zawsze wychodziło idealnie, piwa wychodziło trochę mniej ale za to było pełniejsze. 

Teraz jak robiłem, ekstrakt wyszedł 36 ale myślałem że to błąd pomiaru bo kupiłem nowy balingomierz. Po tygodniu burzliwej pokazywał blg 20 i piwo było gęste jak kisiel. Postanowiłem nie przelewać na cichą i po kolejnym tygodniu zeszło do 18, piwo dalej ma konsystencję kisielu. 

Nie mam za bardzo pomysłu co robić 

Link to comment
Share on other sites

To jest niemożliwe - słodów miałeś około 4kg - żeby osiągnąć ekstrakt 36°Blg musiałbyś osiągnąć wydajność rzędu 270%. 

Na 100% jest to błąd pomiaru, albo Twój, albo coś nie tak jest z balingomierzem.

Kiślowata konsystencja jest charakterystyczna dla piw żytnich, przez beta-glukan, ale tu nie miał się skąd wziąć w takich ilościach, żeby utworzyć żele w brzeczce.

Link to comment
Share on other sites

Dziwna sprawa bo robiłem jednocześnie dwa piwa i w drugim pomiary wyszły wg normy. Tak jak pisałem dokładnie to piwo robię 3 raz w identyczny sposób. Zastanawiam się w czym tkwi problem i co z nim dalej robić. 

Link to comment
Share on other sites

postanowiłem napisać, bo temat sam się rozwiązał, choć może ktoś znajdzie w tym jakąś logikę.

1. W poniedziałek (2 tygodnie po burzliwej) ekstrakt jak wyżej pisałem miał 18 i piwo miało konsystencję kisielu

2. po dwóch dniach we środę zadzwoniłem do browamatora z zapytaniem co zrobić. Byli tak zszokowani, że poprosili o nagranie filmiku i przesłanie im. 

3. Poprosiłem żonę o nagrywanie i nagle okazało się, że ekstrakt jest 8 i piwo również zmieniło konsystencję na właściwą. Najlepsze jest to, że w menzurce zostały resztki glutów po poniedziałkowym pomiarze blg.

Mam dwa pytania:

1. Czy zlewać na cichą (minęło ponad 2 tygodnie burzliwej), czy od razu do butelek

2. Jak to się stało, że w przeciągu dwóch dni ekstrakt tak spadł i piwo zmieniło konsystencję? Mam takie przypuszczenie, że może na dnie fermentora zaszła jakaś reakcja i teraz po kilku odciągnięciach jest ok???

Link to comment
Share on other sites

Ja zlałbym na cichą bez tych "glutów" i zostawić na kilka dni. Potem jak masz możliwość to maksymalnie schłodzić - pozwoli to na opadnięcie wszystkiego, co niechciane; a potem do butelek. Oczywiście przed rozlewem, musisz być pewny, że fermentacja dobiegła końca.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.