Jump to content

Drożdże, a blg końcowe

Recommended Posts

Jestem już po warzeniu swojej pierwszej brzeczki i w trakcie jej fermentacji, jest to AIPA. Mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi.

1) Dlaczego drożdże nie "zjadają" całego dostępnego cukru i często fermentacja kończy się na powiedzmy 2 stopniach Ballinga i zawartość cukru już się nie zmienia? Czy wynika to z ilości zadanych drożdży, bo może wiadomo z góry ile cukru może tyle i tyle drożdży przerobić? 

2) Popełniłem błąd i po rehydracji zadałem całe dostępne 11.5g suchych drożdży US-05 do 15.5 litra brzeczki ~13 blg w fermentorze, a zestaw surowców wraz z tymi drożdżami był przewidziany na ~20l. Jaki może mieć to wpływ na końcowy produkt?

EDIT: 3) kolejne pytanie, czy po pomiarze cukru balingometrem (pływakiem) wracacie brzeczkę z fiolki z powrotem (przed gotowaniem oczywiście)?

Z góry dzięki za pomoc

Edited by np-trudny

1. Podczas zacierania skrobia jest zamieniana na różne cukry, proste i złożone, proporcje zależą od temperatury zacierania i rodzaju słodu. Podczas fermentacji drożdże typowo piwowarskie zjadają cukry proste, tych złożonych nie są w stanie i dlatego zostaje te kilka BLG. Niektóre drożdże zjadają więcej, inne mniej. Końcowe BLG zależy więc od procesu zacierania, szczepu drożdży, początkowego BLG(i przez to poziomu alkoholu na koniec fermentacji) - im wyższe tym drożdże mają trudniej i temperatury fermentacji. 

Cukier może być zjedzony do zera, np. przez dodanie enzymów które potną złożone cukry na proste i przez to drożdże będą w stanie sobie z nimi poradzić, lub użycie odpowiedniego szczepu czy zakażenie, np. Bretami.

2 BLG na koniec to i tak dobry wynik, chyba że to miła być BRUT IPA lub jakieś bardzo mocne piwo.

2. Myślę że przy takich ilościach to nie będzie problem i nie będzie negatywnych skutków. Lepiej dodać więcej niż mniej. 

2 godziny temu, np-trudny napisał:

Jestem już po warzeniu swojej pierwszej brzeczki i w trakcie jej fermentacji, jest to AIPA. Mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi.

1) Dlaczego drożdże nie "zjadają" całego dostępnego cukru i często fermentacja kończy się na powiedzmy 2 stopniach Ballinga i zawartość cukru już się nie zmienia? Czy wynika to z ilości zadanych drożdży, bo może wiadomo z góry ile cukru może tyle i tyle drożdży przerobić? 

2) Popełniłem błąd i po rehydracji zadałem całe dostępne 11.5g suchych drożdży US-05 do 15.5 litra brzeczki ~13 blg w fermentorze, a zestaw surowców wraz z tymi drożdżami był przewidziany na ~20l. Jaki może mieć to wpływ na końcowy produkt? 

EDIT: 3) kolejne pytanie, czy po pomiarze cukru balingometrem (pływakiem) wracacie brzeczkę z fiolki z powrotem (przed gotowaniem oczywiście)? 

Z góry dzięki za pomoc

ad.3 Jeśli pogotuje się z 15 minut, to jak najbardziej możesz, zawsze to trochę strat mniej.

16 godzin temu, mario87 napisał:

Podczas fermentacji drożdże typowo piwowarskie zjadają cukry proste, tych złożonych nie są w stanie i dlatego zostaje te kilka BLG.

Drożdże typowo piwowarskie zjadają maltozę, która jest cukrem złożonym (dwie cząsteczki glukozy) - czego niektóre szczepy winiarskich nie potrafią.

Wszystkie szczepy s. cerevisiae zjadają też sacharozę, która także jest cukrem złożonym (glukoza + fruktoza).