Jump to content

Opadnięcie piany po trzech dniach

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie fermentacji  pierwszej warki (AIPA). Drożdże zadałem w niedzielę o 21.30, od poniedziałku w fermentorze utrzymywała się 1.5cm piana i okresowe bulgotanie z rurki fermentacyjnej. Dziś rano (środa, po 84 godzinach od zadania drożdży) zobaczyłem, że piana w dużym stopniu opadła i pozostawiła na ściankach fermentora osad przypominający barwą rozrobione w wodzie drożdże. Drożdże nie mają za ciepło - obecnie utrzymuje się jakieś 19-20 stopni (według odczytu z termometru ciekłokrystalicznego). Czy to normalne? 

19-20 stopni to temp. otoczenia czy temp. brzeczki?

Jeśli otoczenia to we wiadrze mogłeś mieć pewnie ok 22-23°C a w takiej temperaturze to możliwe, że fermentacja zmierza już ku końcowi...

8 minut temu, rkkr napisał:

19-20 stopni to temp. otoczenia czy temp. brzeczki?

Jeśli otoczenia to we wiadrze mogłeś mieć pewnie ok 22-23°C a w takiej temperaturze to możliwe, że fermentacja zmierza już ku końcowi...

Mowa o temperaturze brzeczki. Fermentacja wystartowała ciepło, około 24°C  było przez pierwsze kilkanaście godzin zanim znalazłem sposób na obniżenie temperatury (łagodne). Od niedzieli jest już ~20

Edited by np-trudny

4 minuty temu, np-trudny napisał:

Fermentacja wystartowała ciepło, około 24°C  było przez pierwsze kilkanaście godzin

Można założyć, że przez pierwsze 2 doby temp.brzeczki było mocno powyżej 20°C... wiec to normalne, że większość cukrów już przefermentowała... pewnie wyjdą Ci wady od takiego schematu fermentacji..

Na przyszłość postaraj się schłodzić brzeczkę do tych powiedzmy 17-18°C i dopiero wtedy zadawaj drożdże...