damian511 Posted August 12, 2019 Share Posted August 12, 2019 (edited) Czesc mam problem z fermentacja brewkitu coopers irish stout, fermentacja przy 22 stopnich trwa już 12 dzień i z rurki wciąz co ok 11 minut wydobywa się powietrze, czy czekać dalej aż przestanie zupelnie bulkać czy przelewać do butelek? Edited August 12, 2019 by damian511 Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted August 12, 2019 Share Posted August 12, 2019 Żeby stwierdzić czy fermentacja trwa należy sprawdzić czy nadal spada ekstrakt. Jeżeli przy pomiarach w odstępie np dnia lub dwóch ekstrakt jest ten sam, to znaczy, że drożdże zakończyły fermentacje. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted August 12, 2019 Share Posted August 12, 2019 (edited) Coś podobnego zauwazyłem u siebie z tym ektraktem, może jednak nie tak często jak u ciebie bombluje ale jednak bąbluje. zato pomiary areometrem od 2 tygodni takie same. Inna sprawa to nie wime czy to sie nie zakaziło. A jakich drożdży używasz? Tych z opakowania? Edited August 12, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian511 Posted August 12, 2019 Author Share Posted August 12, 2019 (edited) drozdze uzylem te co byly w zestawie, w smaku nie bylo jakies gorzkie i nie smierdzi wiec mam nadzieje zę się nie zakazilo, zmierzyłem wlasnie i poziom piwa był do czerwonej lini: Edited August 12, 2019 by damian511 Link to comment Share on other sites More sharing options...
msto Posted August 12, 2019 Share Posted August 12, 2019 (edited) 1.006 FG to jest 1,5 BLG, czyli już prawdopodobnie po fermentacji. Sprawdz przez kolejne dwa dni czy się nie zmienia i jeśli nie to można butelkować. W rurce bulka bo uwalnia się CO2 rozpuszczone w piwie - to normalna rzecz i bulkanie nie jest żadnym wyznacznikiem tego czy fermentacja trwa czy już jest po. Rurka umożliwia wypuszczanie CO2 i jednocześnie zamyka dosęp powietrza i róznych robaczków z zewnąrz, aby uniknąć zakarzenia - i to tyle. Edited August 12, 2019 by msto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted August 12, 2019 Share Posted August 12, 2019 A cukromierza nie masz? blg? zrób pomiar za 5 dni i zobacz czy będzie inne wskazanie. Mi od fermentował jedynie do 3,5 blg z 13 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian511 Posted August 12, 2019 Author Share Posted August 12, 2019 to jest cukromierz tylko trzeba przeliczyc do blg, ok bede sprawdzal i zobacze czy sie zmienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts