Jump to content

Browar Miodka


Recommended Posts

warka 61. Marcowe

Wyszło 25l, 14blg 10.4.2021r.

 

słody

1,3kg pilzneński

4kg  monachijski 2

0,2kg caramunich 1

drożdże:

Wyeast 2633 Octoberfest Lag  

warzenie:

STart garnek 25l+3ml KM80%

Do wysładzamia 10l+3ml KM80%

60min-68-60C

20min-72C

10min-78C

chmiele:

  1. 20g Iunga na brzęczka przednia
  2. 20g lubelski na 10 min
Link to comment
Share on other sites

warka 62. AAA

Wyszło 26l, 14,5blg 10.4.2021r.

 

słody

3kg pilzneński

2kg  monachijski 2

0,3kg dark crystal

drożdże:

Fm52

warzenie:

STart garnek 25l+3ml KM80%

Do wysładzamia 10l+3ml KM80%

60min-68-60C

20min-72C

10min-78C

chmiele:

  1. 15g. Zeus na brzęczka przednia
  2. 25g mosaic na 5min
  3. 25g Galena na 5min
  4. 25g Galena na 0min
Edited by Marcin Skwira
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

warka 63. American wheat 

Wyszło 26l, 11,5blg 24.4.2021r.

 

słody

2,25kg pilzneński

2,25kg  pszeniczny

0,1kg carared

drożdże:

Fm52

warzenie:

STart garnek 20l+3ml KM80%

Do wysładzamia 15l+3ml KM80%

60min-68-60C

20min-72C

10min-78C

chmiele:

  1. 15g Iunga na brzęczka przednia
  2. 15g Amarillo na 15min
  3. 30g Citra na 15min

 

Sprawdzona receptura z bloga Doroty ulubione piwo mojej żony. Całość będzie rozlana w butelki 0,33l.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

warka 64. Nelson IPA

Wyszło 24l 15blg 15.8.2021r.

słody

  1. 5kg  pale ale
  2. 0,5kg crystal 100
  3. 0,5kg platki owsiane 

drożdże:

US-05

warzenie:

zasyp do 25l wody 50C+3ml KF75%. Pół łyżeczki gipsu i soli angielskiej

zacieranie

 40min-65C

10mon-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 30l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 25g Zeus.        na 60
  2. 25g mosaic.     na 5
  3. 25g mosaic.     na 0
  4. 25g Nelson     na 0
  5. 75g Nelson. na hop stand 30min 80C
Link to comment
Share on other sites

warka 65. Pszenica weizen weselny

Wyszło 25l 12blg 15.08.2021r.

słody

  1. 0,25kg crystal
  2. 2,2kg pale ale
  3. 2,2kg pszeniczny

drożdże:

 FM41 gwoździe banany prosto z fiolki

warzenie:

zasyp do 25l wody w temp.40 i powolne podgrzewane do 68stopni 

zacieranie 60min, wygrzew i filtracja 12l plus 2ml KM 80%. Do uzyskania 30l.

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 15g Marynka na 60
  2. 10g Lubelski na 10
Link to comment
Share on other sites

warka 66. American wheat weselny

Wyszło 25l, 12blg 15.8.2021r.

 

słody

2,25kg pilzneński

2,25kg  pszeniczny

0,5kg crystal

drożdże:

US-05

warzenie:

STart garnek 25l+3ml KM80%

Do wysładzamia 15l+3ml KM80%

60min-68-60C

20min-72C

10min-78C

chmiele:

  1. 15g Iunga na brzęczka przednia
  2. 15g Amarillo na 15min
  3. 15g Citra na 15min

 

Link to comment
Share on other sites

warka 67 Black IPA weselna

Wyszło 25l 16blg 15.08.2021r..

słody

  1. 5kg  pale ala
  2. 0,5kg crystal light
  3. 0,5kg platki owsiane 
  4. 0,4kg carafa 3 na wygrzew

drożdże:

 Us-05

warzenie:

Zasyp do 25l wody 50C+3ml KF75%. Pół łyżeczki gipsu i soli angielskiej

zacieranie

 40min-65C

10mon-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 30l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 25g Zeus.        na 60
  2. 25g Tomahowk.   na 10
  3. 25g Simcoe     na 5
  4. 75g Simcoe.    na 0

fermentacja:

Edited by Marcin Skwira
Link to comment
Share on other sites

warka 68 Black IPA

Wyszło 24l 16,5blg 25.09.2021r..

słody

  1. 5kg  pale ala
  2. 0,5kg karmelowy 100
  3. 0,5kg platki owsiane 
  4. 0,25kg czekoladowy 400
  5. 0,2kg czekoladowy 1100
  6. 0,3kg j. Palony na wygrzew

drożdże:

 London Dog gestwa

warzenie:

Zasyp do 25l wody 50C+3ml KF75%. Pół łyżeczki gipsu i soli angielskiej

zacieranie

 40min-65C

10mon-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 30l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 25g Zeusi i Citra.        na 60
  2. 50g   Citra     na 0
  3. 50g Simcoe     na 5
  4. 50g Simcoe.    na 0
  5. 150g Simcoe na Whirlpool 30mim w 80C⁰

fermentacja:

Link to comment
Share on other sites

warka 69 Galaxy IPA

Wyszło 26l 14,5blg 25.09.2021r..

słody

  1. 5kg  pilzneński
  2. 0,5kg karmelowy 100
  3. 0,5kg platki owsiane

drożdże:

 London fog gestwa

warzenie:

Zasyp do 25l wody 50C+3ml KF75%. Pół łyżeczki gipsu i soli angielskiej

zacieranie

 40min-65C

10mon-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 30l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 25g  Citra.        na 60
  2. 50g   Citra     na 0
  3. 50g    Mosaic    na 0
  4. 100g Galaxy na Whirlpol 30mi w 80C⁰
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 warka 70. NEIPA  Nelson souwin

Wyszło 24l 14,5blg 9.10.2021r.. 

słody

  1. 2,5kg  pilzneński
  2. 1,5kg słód owsiany
  3. 1kg słód pszeniczny
  4. 0,5kg carabod
  5. 0,5kg platki owsiane

drożdże:

 Został  haze gestwa

warzenie:

Zasyp do 28l wody 50C+3ml KF75%. Pół łyżeczki gipsu i soli angielskiej

zacieranie

 40min-65C

10mon-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 30l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 15g  Zeus        na 60
  2. 50g       Nelson na 0
  3. 50g    Mix   na 0
  4. 100g  Nelson na Whirlpol 30mi w 80C⁰
Edited by Marcin Skwira
Link to comment
Share on other sites

warka 71. Mokra szyszka

Wyszło 24l 11,5blg 9.10.2021r.. 

słody

  1. 3,5kg monachijski jasny
  2. 1kg słód owsiany

drożdże:

 Us 05

warzenie:

Zasyp do 28l wody 50C+3ml KF75%. Pół łyżeczki soli angielskiej

zacieranie

 40min-65C

10mon-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 30l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 100g lubelski mokra szyszka       na 60
  2. 180g lubelski mokra szyszka.      na 10
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

warka 72. American barley wine

Wyszło 24l 25blg 30.10.2021r.. 

słody

  1. 11kg pilzneński
  2. 1kg Red Ale
  3. 0,5kg crystal light

drożdże:

 Us 05. Gęstwa z71

warzenie:

Zasyp do 38l wody 70C+5ml KF75%. Pół łyżeczki soli angielskiej

zacieranie

 40min-65C

30min-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 35l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 90min.

chmiele:

  1. 35g Warrior
  2. Po 50g Citra, mosaic, Amarillo na 5 min
  3. Po 50g Citra, mosaic, Amarillo na 0 min
Edited by Marcin Skwira
Link to comment
Share on other sites

warka 73. Lager wiedeński

Wyszło 24l 13blg 30.10.2021r.. 

słody

  1. 1kg monachijski jasny
  2. 05kg Red Ale
  3. 4kg wiedeński

drożdże:

 Octoberfest blend starter2l

warzenie:

Zasyp do 25l wody 50C+3ml KF75%. Pół łyżeczki chlorek wapniaj

zacieranie

 40min-65C

30min-72C

10min-78C

Wysładzanie do uzyskania 30l (12l wody+3ml KF75%)

Gotowanie 60min.

chmiele:

  1. 35g sybilla na 60
  2. 30g Marynka na 5

Edytowane 2 go

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.