Jump to content

Macerowanie kolendry i curacoa wlać wódkę czy całość?

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie dodatków macerowanych w wódce. Maceruej kolendre z curacao. Wlać na cichą tylko wódkę czy całość macerowanego dodatku z wódką do piwa? Jakie macie doświadczenia?

Gotowym alkoholatem doprawiałbym piwo przed butelkowaniem, natomiast na cichą dał kolendry i curacao świeżych niemacerowanych-niech sobie pływają. Wóczas jeśli po cichej aromat/smak byłby za słaby, doprawisz piwo alkoholatem jako ekstraktem tych dwóch przypraw, jeśli będzie w sam raz, nie musisz doprawiać. W przypadku dodania na cichą gotowego alkoholatu zaburzasz profil, bo piwo jeszcze dochodzi i się harmonizuje.

Edited by Bogi

Macerowanie w alko ma na celu dezynfekcje kolendry i curacoa. Zapomniałem o tym napisać. Mam mało chmielu który będzie mógł sobie poradzić z bakteriami. Dodatek alko do rozlewu zabije resztę drożdży do refermentacji. Na cichej jak nie przesadze z ilością alko dofermentowanie nie powinno zatrzymać sie na dobre. Robiłeś sposobem o którym piszesz?

Jak przyprawy są przechowywane w dobrych warunkach, to nie ma sensu ich dodatkowo dezynfekować. Parokrotnie dodawałem alkoholat do gotowego piwa przed butelkowaniem, natomiast w innych przypadkach do piwa na cichej dodawałem przyprawy czy zioła, ale nie łączyłem obu metod.