Jump to content

Macerowanie kolendry i curacoa wlać wódkę czy całość?


Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie dodatków macerowanych w wódce. Maceruej kolendre z curacao. Wlać na cichą tylko wódkę czy całość macerowanego dodatku z wódką do piwa? Jakie macie doświadczenia?

Link to comment
Share on other sites

Gotowym alkoholatem doprawiałbym piwo przed butelkowaniem, natomiast na cichą dał kolendry i curacao świeżych niemacerowanych-niech sobie pływają. Wóczas jeśli po cichej aromat/smak byłby za słaby, doprawisz piwo alkoholatem jako ekstraktem tych dwóch przypraw, jeśli będzie w sam raz, nie musisz doprawiać. W przypadku dodania na cichą gotowego alkoholatu zaburzasz profil, bo piwo jeszcze dochodzi i się harmonizuje.

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Macerowanie w alko ma na celu dezynfekcje kolendry i curacoa. Zapomniałem o tym napisać. Mam mało chmielu który będzie mógł sobie poradzić z bakteriami. Dodatek alko do rozlewu zabije resztę drożdży do refermentacji. Na cichej jak nie przesadze z ilością alko dofermentowanie nie powinno zatrzymać sie na dobre. Robiłeś sposobem o którym piszesz?

Link to comment
Share on other sites

Jak przyprawy są przechowywane w dobrych warunkach, to nie ma sensu ich dodatkowo dezynfekować. Parokrotnie dodawałem alkoholat do gotowego piwa przed butelkowaniem, natomiast w innych przypadkach do piwa na cichej dodawałem przyprawy czy zioła, ale nie łączyłem obu metod.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.