Jump to content

Refermentacja piwa - wpływ na aromat/smak

Recommended Posts

Witam,

Czy dobrym sposobem na podbicie aromatu/smaku wędzonki w piwie jest np. przegotowanie wędzonych śliwek z dodatkiem wody i taki wywar po wyliczeniu ilości dodać do refermentacji?

Czy może lepszą opcją jest zatarcie słodu wędzonego i przy jego pomocy dostarczyć pożywki dla drożdży?

Co do piwa, które chciałbym akurat tak wykonać to rauchbock 19 BLG - obecnie lageruje i właśnie przy przelewaniu aromat wędzonki mnie nie satysfakcjonował, chcę trochę poeksperymentować właśnie z w/w pomysłem, ale chciałbym usłyszeć opinie kogoś kto miał z tym do czynienia. Wiadomo piwo się ułoży itp. ale mimo to ciekawość bierze górę i chciałbym chociaż część butelek potraktować w taki sposób.

Co do zasypu wędzonych słodów to około 45% co wydawało mi się wystarczającą ilością (z tych 45% 50/50 wędzony weyermann/wędzony steinbach).

W sumie to ciekawią mnie też odpowiedzi czy jakikolwiek dodatek do refermentacji inny niż glukoza/cukier, który posiada jakiś smak/aromat oraz cukry dla drożdży jest w stanie znacząco wpłynąć na piwo podczas gazowania w butelkach. Chętnie posłucham osób, które próbowały takich sposobów i mają jakieś doświadczenia z tym związane.