Jump to content

piwo 0% niskokaloryczne

hajmon7

Recommended Posts

witam

ostatnio posmakowało mi piwo pewnego koncernu na ż

które było bezalkoholowe i miało tylko 20kcal/100ml

zastanawiam się czy w warunkach domowych można takie piwo wykonać?

takie tzn bezalkoholowe

i/lub o niskiej zawartości kalorii.

Mama nadzieję ze nie popłynie zaraz fala hejtu za tego typu pytanie, jak mówi stare dobre powiedzenie: "kto pyta nie błądzi"

pozdrawiam

Nie ma szans na coś takiego, może ewentualnie nisko alkoholowe z nowymi drożdżami od fermentu moblile - "jestem wozem" czy coś takiego, ale uważam że to proszenie się o kłopoty, bo nie daj bóg coś podłapać przy tych drożdżach chociażby dzikusy to granaty mamy jak w banku  ale:

1. można zrobić lekkie piwo i odfermentować normalnie - będzie mało alkoholu, ale kalorie będą i to jest chyba jedyna słuszna droga;

2. można zatrzymać fermentację, nagazować butelki i całość partii trzymać w kilku stopniach poniżej zera - fermentacja raczej się zatrzyma na założonym poziomie, ale będzie na słodko. No chyba że są jakieś ustrojstwa które przeżywają w ujemnych temperaturach i dojedzą....

3. podobnie jak w punkcie drugim ale spasteryzować butelki - też będzie na słodko i brzeczkowo, ale alkoholu mało;  

Edited by korzen16

Dobry "chłyt martetindody", prawie jak określenie Luksusowej jako "bezglutenowa".

Głównym źródłem kalorii w piwie jest ... tak, eureka! ... alkohol.

Przyjmując 7 kcal/g i 500ml piwa 5% w uproszczeniu sam etanol w nim daje nam 175 kcal, gdzie 11% w RISie da nam 385 kcal.

Edited by ogoun

9 godzin temu, hajmon7 napisał:

witam

ostatnio posmakowało mi piwo pewnego koncernu na ż

które było bezalkoholowe i miało tylko 20kcal/100ml

zastanawiam się czy w warunkach domowych można takie piwo wykonać?

takie tzn bezalkoholowe

i/lub o niskiej zawartości kalorii.

Mama nadzieję ze nie popłynie zaraz fala hejtu za tego typu pytanie, jak mówi stare dobre powiedzenie: "kto pyta nie błądzi"

pozdrawiam

Weihenstephan ma sczep WSL-17 (Saccharomycodes ludwigii), ale jest dosyc trudno dostepny. Jego EVG wynosi miedzy 12-15%. Sam nigdy go nie probowalem bo z bezalkoholowych lubie najbardziej Coca- Cole ;D

12 minut temu, Hanys93 napisał:

Weihenstephan ma sczep WSL-17 (Saccharomycodes ludwigii), ale jest dosyc trudno dostepny. Jego EVG wynosi miedzy 12-15%. Sam nigdy go nie probowalem bo z bezalkoholowych lubie najbardziej Coca- Cole ;D

Tak jak pisałem wcześniej są drożdże do Fermentu Mobile (prawdopodobnie ten sam szczep) i widzę, że z dostępnością nie ma problemu