Jump to content

Pierwsze chmielenie

Recommended Posts

Nie trzęsą mi się ręce i nie wpadłem w histerię, tym niemniej chciałbym się paru rzeczy na temat chmielenia i gotowania dowiedzieć.

* Mieszać czy nie mieszać podczas gotowania? Podobno napowietrzanie gorącej brzeczki źle robi na smak, czy to się tyczy również czasu gotowania brzeczki z chmielem?

* Zlewać znad chmielin od razu po opadnięciu, czy może można wystudzić brzeczkę z chmielinami i dopiero wtedy zlać ją do fermentora? Nie ukrywam, że wolałbym nie operować strumieniem niemal wrzącej brzeczki, łatwiej będzie mi przenieść gar do wanny.

Pytanie o żonglowanie odmianami chmielu chyba zadam w oddzielnym wątku. :)

1. Nie musisz mieszać brzeczki podczas gotowania, sama się miesza kiedy wrze :)

2. Zlej już wystudzoną brzeczkę znad chmielin. Ja po studzeniu oczekuję jakieś 30 minut aż cały osad opadnie i dopiero wtedy dekantuję brzeczkę

Jeżeli o mnie chodzi to po wystudzeniu nie czekam na opadnięcie osadów tylko przelewam (przy udziale drugiej osoby) zawartość garnka przez sitko o bardzo drobnych oczkach do fermentora. Szczerze mówiąc to nawet nie próbowałem innego sposobu.

Zdekantowałem zimną brzeczkę. Udało się nie zassać chmielowej brei z dna, ale straciłem ok. 1 litra. Na szczęście było z czego odrobić, bo sporo odparowało...