Juniorek Posted September 15, 2019 Share Posted September 15, 2019 Portery bałtycki to moje ulubione style piwne, postanowiłem wiec warzyc głównie takie piwka. Napotkałem się na portera Warszawskiego w tym temacie Klik. Autorem jest @zasada czy ktoś z was próbował, testował jakie opinie? Ps. Chętnie przyjmę również wasze receptury na portery Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 Receptura powinna głównie być oparta o to czy zamierzasz taki porter leżakować czy w miarę szybko wypić. Im dłużej jesteś w stanie go starzeć tym bardziej możesz przegiąć np. z palonymi słodami, które po pewnym czasie dojrzeją i dadzą świetne nuty cherry czy czekolady. Duzo tez zależy od wody, na mojej bardzo bogatej w minerały, dobrze się sprawdzają mniejsze dawka bardzo ciemnych słodów. Odwrotnie, czyli większy dodatek jaśniejszych słodów palonych, to z reguły kwaśne piwo z nieprzyjemnym posmakiem, który bardzo długo się utrzymuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 (edited) Generalnie @zasada bawi się już długi czas w piwowarstwo więc myślę że można polegać na jego recepturze. Możesz poszukać jeszcze w zapiskach @Undeath @Dr2 . Pytanie tylko czy masz warunki na fermentację portera bałtyckiego Edited September 17, 2019 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 17, 2019 Author Share Posted September 17, 2019 Jezeli chodzi o portera to będzie to mój już 3. Ostatni na konkursie niestety odpadł z powodu zbyt wytrawność i estrów. Jednak dostałem miłe słowo ze wyczuwalne nuty porządane dla portera chlebowiec, palonosc, słodycz, czekolada, oraz ze kierunek dobry ale wyeliminować mam wady. Porter na konkurs ledwo leżakowały 4miesiace wiec uważam ze złe nie było. Warunki jaki takie mogę zapewnić temperaturę mogę sterować lodówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 To nie jest receptura Zasady, on ją tylko cytował. Ciekawa, choć moim zdaniem trochę skomplikowany schemat zacierania. Zimą postaram się ją wypróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 Skoro są konkretne wytyczne do poprawy tego piwa w postaci konkursowej metryczki, ja bym robił wg tej samej receptury modyfikując tylko poszczególne elementy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 18, 2019 Author Share Posted September 18, 2019 Receptura bardzo rozmaicona we słody bo w sumie jest ich aż 8 rodzajów, może tak jak mówisz szukać coś w tym kierunku, chociaż nie wiem jak będzie smakował po upływie czasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 Po co wyważ(rz)ać zamknięte drzwi? https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 18, 2019 Author Share Posted September 18, 2019 Recepturę chce mieć głównie z samych słodów bez ekstraktów, oraz jako ze skala produkcji jest mala można pozwolić sobie na eksperymentowanie i tworzenie własnych receptur Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 20 godzin temu, Juniorek napisał: Receptura bardzo rozmaicona we słody bo w sumie jest ich aż 8 rodzajów, może tak jak mówisz szukać coś w tym kierunku, chociaż nie wiem jak będzie smakował po upływie czasu Ja widzę tylko trzy rodzaje słodów. Może źle się link zagnieździł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 @koholet dokładnie są tylko 3 słody, jednak ja pisałem o recepturze mojej która odpadła z konkursu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now