Jump to content

Sól zmiekczająca

Pjoter

Recommended Posts

Witam. Aby woda w domu nadawała się do picia, muszę zmiękczać ją solą. Nie wyczuwam w niej niczego dziwnego, jest po prostu dobrze zmiekczona. Tylko teraz nasuwa się pytanie... Czy ktoś już używał takiej wody do warzenia, czy taka woda się nadaje? 

Mieszkam w Irlandii, a tu dość ciężko o dobrą wodę, i mam wyjście, żeby kupić mineralną w baniakach 5l, ale uważam, że ta woda też nie jest najlepszej jakości. Ostatnio bardzo dużo wód mineralnych wycofali ze sprzedaży, z powodu zbyt dużej ilości arsenu znajdującego się w wodzie ?

Z góry dzięki za pomoc ?

Edited by Pjoter

Sam mam zmiękczacz w domu. Sama zmiękczona woda się nie nadaje. Nawet kawa niedobra bez jonów wapnia i magnezu niedobra wychodzi. Osobiście, w zależności od stylu, mieszam albo z kranówą w stosunku 1/3 kranówki i 2/3 zmiękczonej lub dodaję do zmiękczonej gips piwowarski i sól epsońską. Jeśli chcesz podbić chlorki, zamiast siarczanów możesz wrzucić chlorek wapnia i chlorek magnezu. Raczej częściej się zdarza, że woda ma za dużo chlorków w stosunku do siarczanów. Nie wiem, jak to wygląda w Irlandii

Edited by Grzegorz Żukowski

Przyznam, że zabiłeś mi ćwieka ze smakiem kawy. Pijam sporo kawy i jestem dość wybredny, I nie zauważyłem, żeby jakoś gorzej smakowała ? cóż... Dla świętego spokoju będę musiał kupić mineralną, skoro sprawy tak się mają. 

Dzięki za odp ?

Edited by Pjoter

Zmiękczacz zmiękczaczowi nierówny - jeżeli masz filtr Odwróconej Osmozy to woda jest wyjałowiona. Ja mam filtr "uzdatniany" solą, zbija twardość z ok 19 do ok 3 (niemiecka skala), czyści z żelaza i manganu i piwa są pijalne. Ale do akwarium tej wody nie daję bo w połączeniu z azotanami podnosi Ph ponad 8 :(