Jump to content

Lager z Brewkitu - pierwsze piwo w jakiej temperaturze fermetnować


Ciaperys

Recommended Posts

Cześć,
zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa. Wybór padł na Brewkit - pierwszy raz, oraz na Lagera (popularny, zakładałem że nawet jak nie wyjdzie idealnie to i tak będzie lepszy od Harnasia ;) 

Kupiłem taki zestaw:
https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1361-mangrove-jacks-15kg-blonde-lager.html
https://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/2293-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg.html
https://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1051-bohemian-lager-m84-mangrove-jack-s-.html   słyszałem ze drożdze w zestawach nie są najwyższej jakości

I teraz zagwostka temperaturowa :)
1. Do zestawu są dołączone zapewne droższe górnej fermentacji - temperatura ok 20 stopni
2. Droższe które kupiłem - lagerowe - fermentuję w temperaturze ok 10 stopni

PYTANIE: KTÓRYCH DROŻDZY UŻYĆ I GDZIE/ JAK DŁUGO PRZEPROWADZIĆ FERMENTACJĘ
Opcja 1. Używam drożdzy z zestawu i fermentuję w domu (temperatura ok 23 stopni) - pewna temperatura/ ale nie wychodzi mi oryginalny lager
Opcja 2: Używam drożdzy do Lagera i fermentuję w garażu/ na balkonie (nie słońcu) - ale temperatura będzie się zmieniała ok 10 czasami 15 a czasami pewnie 5 stopni
Opcja 3: Inna którą mi radzicie

To moje pierwsze piwo, wybrałem opcję prostą - Brewkit, ale jak widać nie wziąłem pod uwagi tego że popularny Lager rządzi się innymi prawami "temperaturowymi"
Będę wdzięczny za pomoc jak mam przeprowadzić cały proces - aby wyszło najelpiej jak się da

Dziękuję za pomoc 

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Ciaperys napisał:

Cześć,
zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa. Wybór padł na Brewkit - pierwszy raz, oraz na Lagera (popularny, zakładałem że nawet jak nie wyjdzie idealnie to i tak będzie lepszy od Harnasia ;) 

Kupiłem taki zestaw:
https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1361-mangrove-jacks-15kg-blonde-lager.html
https://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/2293-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg.html
https://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1051-bohemian-lager-m84-mangrove-jack-s-.html   słyszałem ze drożdze w zestawach nie są najwyższej jakości

I teraz zagwostka temperaturowa :)
1. Do zestawu są dołączone zapewne droższe górnej fermentacji - temperatura ok 20 stopni
2. Droższe które kupiłem - lagerowe - fermentuję w temperaturze ok 10 stopni

PYTANIE: KTÓRYCH DROŻDZY UŻYĆ I GDZIE/ JAK DŁUGO PRZEPROWADZIĆ FERMENTACJĘ
Opcja 1. Używam drożdzy z zestawu i fermentuję w domu (temperatura ok 23 stopni) - pewna temperatura/ ale nie wychodzi mi oryginalny lager
Opcja 2: Używam drożdzy do Lagera i fermentuję w garażu/ na balkonie (nie słońcu) - ale temperatura będzie się zmieniała ok 10 czasami 15 a czasami pewnie 5 stopni
Opcja 3: Inna którą mi radzicie

To moje pierwsze piwo, wybrałem opcję prostą - Brewkit, ale jak widać nie wziąłem pod uwagi tego że popularny Lager rządzi się innymi prawami "temperaturowymi"
Będę wdzięczny za pomoc jak mam przeprowadzić cały proces - aby wyszło najelpiej jak się da

Dziękuję za pomoc 

 

Tak źle i tak niedobrze ;) 23 stopnie otoczenia to zbyt dużo na górną fermentację, pomijając jakieś kveiki może. W skaczących 10-15 lagera też nie będzie. Fermentująca brzeczka będzie miała wyższą temperaturę niż otoczenie.

Czy masz możliwość znaleźć miejsce na postawienie styropianowego pudła fermentacyjnego? To byłaby najlepsza opcja, wtedy możesz utrzymać w miarę stała i odpowiednią temperaturę za pomocą zamrożonych butelek z wodą (ewentualnie butelek z wrzątkiem, w razie potrzeby dogrzania).

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, punix napisał:

 

Tak źle i tak niedobrze ;) 23 stopnie otoczenia to zbyt dużo na górną fermentację, pomijając jakieś kveiki może. W skaczących 10-15 lagera też nie będzie. Fermentująca brzeczka będzie miała wyższą temperaturę niż otoczenie.

Czy masz możliwość znaleźć miejsce na postawienie styropianowego pudła fermentacyjnego? To byłaby najlepsza opcja, wtedy możesz utrzymać w miarę stała i odpowiednią temperaturę za pomocą zamrożonych butelek z wodą (ewentualnie butelek z wrzątkiem, w razie potrzeby dogrzania).

Dzięki nie pomyślałem o takiej opcji (a precyzyjniej to nie wiedziałem że takowa istnieje ;) ) a faktycznie będzie ona chyba najbardziej bezpieczna. 
Działam i dzięki za szybką podpowiedź

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.