Ciaperys Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 Cześć, zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa. Wybór padł na Brewkit - pierwszy raz, oraz na Lagera (popularny, zakładałem że nawet jak nie wyjdzie idealnie to i tak będzie lepszy od Harnasia Kupiłem taki zestaw:https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1361-mangrove-jacks-15kg-blonde-lager.htmlhttps://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/2293-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg.htmlhttps://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1051-bohemian-lager-m84-mangrove-jack-s-.html słyszałem ze drożdze w zestawach nie są najwyższej jakości I teraz zagwostka temperaturowa 1. Do zestawu są dołączone zapewne droższe górnej fermentacji - temperatura ok 20 stopni 2. Droższe które kupiłem - lagerowe - fermentuję w temperaturze ok 10 stopni PYTANIE: KTÓRYCH DROŻDZY UŻYĆ I GDZIE/ JAK DŁUGO PRZEPROWADZIĆ FERMENTACJĘ Opcja 1. Używam drożdzy z zestawu i fermentuję w domu (temperatura ok 23 stopni) - pewna temperatura/ ale nie wychodzi mi oryginalny lager Opcja 2: Używam drożdzy do Lagera i fermentuję w garażu/ na balkonie (nie słońcu) - ale temperatura będzie się zmieniała ok 10 czasami 15 a czasami pewnie 5 stopni Opcja 3: Inna którą mi radzicie To moje pierwsze piwo, wybrałem opcję prostą - Brewkit, ale jak widać nie wziąłem pod uwagi tego że popularny Lager rządzi się innymi prawami "temperaturowymi" Będę wdzięczny za pomoc jak mam przeprowadzić cały proces - aby wyszło najelpiej jak się da Dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 9 minut temu, Ciaperys napisał: Cześć, zdecydowałem się na uwarzenie swojego pierwszego piwa. Wybór padł na Brewkit - pierwszy raz, oraz na Lagera (popularny, zakładałem że nawet jak nie wyjdzie idealnie to i tak będzie lepszy od Harnasia Kupiłem taki zestaw:https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/1361-mangrove-jacks-15kg-blonde-lager.htmlhttps://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/2293-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-15kg.htmlhttps://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1051-bohemian-lager-m84-mangrove-jack-s-.html słyszałem ze drożdze w zestawach nie są najwyższej jakości I teraz zagwostka temperaturowa 1. Do zestawu są dołączone zapewne droższe górnej fermentacji - temperatura ok 20 stopni 2. Droższe które kupiłem - lagerowe - fermentuję w temperaturze ok 10 stopni PYTANIE: KTÓRYCH DROŻDZY UŻYĆ I GDZIE/ JAK DŁUGO PRZEPROWADZIĆ FERMENTACJĘ Opcja 1. Używam drożdzy z zestawu i fermentuję w domu (temperatura ok 23 stopni) - pewna temperatura/ ale nie wychodzi mi oryginalny lager Opcja 2: Używam drożdzy do Lagera i fermentuję w garażu/ na balkonie (nie słońcu) - ale temperatura będzie się zmieniała ok 10 czasami 15 a czasami pewnie 5 stopni Opcja 3: Inna którą mi radzicie To moje pierwsze piwo, wybrałem opcję prostą - Brewkit, ale jak widać nie wziąłem pod uwagi tego że popularny Lager rządzi się innymi prawami "temperaturowymi" Będę wdzięczny za pomoc jak mam przeprowadzić cały proces - aby wyszło najelpiej jak się da Dziękuję za pomoc Tak źle i tak niedobrze 23 stopnie otoczenia to zbyt dużo na górną fermentację, pomijając jakieś kveiki może. W skaczących 10-15 lagera też nie będzie. Fermentująca brzeczka będzie miała wyższą temperaturę niż otoczenie. Czy masz możliwość znaleźć miejsce na postawienie styropianowego pudła fermentacyjnego? To byłaby najlepsza opcja, wtedy możesz utrzymać w miarę stała i odpowiednią temperaturę za pomocą zamrożonych butelek z wodą (ewentualnie butelek z wrzątkiem, w razie potrzeby dogrzania). Ciaperys 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciaperys Posted September 30, 2019 Author Share Posted September 30, 2019 1 minutę temu, punix napisał: Tak źle i tak niedobrze 23 stopnie otoczenia to zbyt dużo na górną fermentację, pomijając jakieś kveiki może. W skaczących 10-15 lagera też nie będzie. Fermentująca brzeczka będzie miała wyższą temperaturę niż otoczenie. Czy masz możliwość znaleźć miejsce na postawienie styropianowego pudła fermentacyjnego? To byłaby najlepsza opcja, wtedy możesz utrzymać w miarę stała i odpowiednią temperaturę za pomocą zamrożonych butelek z wodą (ewentualnie butelek z wrzątkiem, w razie potrzeby dogrzania). Dzięki nie pomyślałem o takiej opcji (a precyzyjniej to nie wiedziałem że takowa istnieje ) a faktycznie będzie ona chyba najbardziej bezpieczna. Działam i dzięki za szybką podpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 Przefermentuj drożdzami z puszki. Postaraj się fermentować poniżej 20C To ma być temperatura brzeczki, nie otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now