Jump to content

Sprawdzenie składu wody do warzenia piwa


Recommended Posts

Cześć, w załączniku przesyłam skład wody jaką używam do warzenia piwa. Chciałem się zapytać czy te parametry są w miarę ok czy należałoby jednak nieco modyfikować tę wodę przy warzeniu. Moja woda jest z wodociągów GNOJNA. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. 

Jako-wody-I-procze--2019.pdf

Link to comment
Share on other sites

Fajna miękka woda. Pozazdrościć.

Ja bym nie zmieniał. Ewentualnie do ciemnych piw i angielskich IPA zaopatrzył się w chlorek wapnia i sól epson i przeliczył w jakimś kalkulatorze.

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/

Edited by koholet
Link to comment
Share on other sites

Z podanych parametrów interesuje Cię tylko twardość ogólna, chlorki i siarczan. W mniejszym stopniu ph. Woda dość miękka, bardzo dobra do pilznerow. Do piw slodowych możesz dodać chlorek wapnia, do chmielonych siarczan wapnia, do piw ciemnych węglan wapnia. Jak interesuje Cię modyfikacja wody to polecam zacząć od tego https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody

 

Link to comment
Share on other sites

z przewodności TDS:  250
so4: 14
mg 10
cl 2.7
na 17,4

 

Całkiem bezpłciowa (nie licząc sodu i magnezu) ta Twoja woda. Jak koledzy wyżej pisali - rozważyłbym sole wapnia, także do zbicia pH jeśli będziesz miał za wysokie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.