Jump to content

Kilka pytań o starter

Recommended Posts

Cześć jako ze czas mam teraz tylko w soboty na warzenie a potrzebuje zrobic starter to mam pytanie. Czy mogę wykonać starter, po czym przelać go do słoika i zadać za około dzień, dwa? Kolbe mam 1l jest możliwość zrobienia dwóch i złania ich do jednego słoika po czym dodać uzyskane droższe do piwa? Na codzień nie

jestem w miejscu którym warze wiec nie mam jak zrobić starter w piątek i zadać go w sobotę, tylko zrobić w czwartek przewieźć do docelowego miejsca i dopiero zadać 

ps. Zawsze jak gotuje ekstrakt w kolbie to mi wykipia, czy macie jakieś ciekawe na to

sposoby? 

Godzinę temu, Juniorek napisał:

Cześć jako ze czas mam teraz tylko w soboty na warzenie a potrzebuje zrobic starter to mam pytanie. Czy mogę wykonać starter, po czym przelać go do słoika i zadać za około dzień, dwa? Kolbe mam 1l jest możliwość zrobienia dwóch i złania ich do jednego słoika po czym dodać uzyskane droższe do piwa? Na codzień nie

jestem w miejscu którym warze wiec nie mam jak zrobić starter w piątek i zadać go w sobotę, tylko zrobić w czwartek przewieźć do docelowego miejsca i dopiero zadać 

ps. Zawsze jak gotuje ekstrakt w kolbie to mi wykipia, czy macie jakieś ciekawe na to

sposoby? 

ps. zmniejsz płomień :)

Idealnie byłoby jakbyś miał jakąś zatyczkę do kolby i przewiózł w niej, bo przelewanie to niepotrzebne narażanie na infekcję startera, który jest dosyć wrażliwy. Ale poza tym nie widzę większych przeszkód.

A na kipienie to zmniejszyć ogień albo kupić większą kolbę.

Kup 3litrowy słoik do kiszenia ogórków, gotuj starter w garnku, ostudz, przelej do słoika, zadaj drożdże, zakręć i w podróż :) Po powrocie w miejsce pokrywki folia, na mieszadło i po bólu. Już dawno zrezygnowałem z kolby.

Edited by Veniek