Jump to content

Taboret - prośba o radę

JanuszMyszyński

Recommended Posts

Witam

Zmuszony jestem do zainwestowania w taboret gazowy i w związku z tym potrzebuję porady. Robię warki standardowe, 20-litrowe, gar mam 35-litrowy. Chcę kupić coś taniego, najlepiej na Allegro. Czy 8 kw to wszystko czego potrzebuję, czy może szukać większej mocy. Taboret skręcany czy raczej jednolity? Inwestować w termoparę, czy poradzę sobie bez niej? Znalazłem takie opcje:

https://allegro.pl/oferta/taboret-gazowy-8kw-400-kg-zestaw-gwar36mies-8533217766?reco_id=18337d8d-e52c-11e9-b9f3-b026284b7e80&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

i to samo z termoparą, ale sporo droższe:

https://allegro.pl/oferta/taboret-gazowy-termopara-reduktor-waz-8kw-8537611018

Ja mam jednolity i sobie chwalę, jak robiłem przegląd forum to zaawansowani użytkownicy też raczej doradzili jednolite. Gar mam 40 litrowy z kiepskiej blachy i jak rozkręcę palnik na full to mam problem opanować to co się dzieje się w garze, także 8 kw to aż nadmiar. Mam palnik z termoparą i przydała mi się raz jak na chwilę musiałem wyjść podczas warzenia i brzeczka wykipiała i zagasiła płomień. Teraz mam problem z termoparą bo odcina mi gaz na początku gotowania co pewien czas. Nie wiem czy to problem termopary czy być może gaz mam tym razem jakiś mało kaloryczny i zanim termopara się rozgrzeje to czasami wariuje.

Kupowałem w tym sklepie:

https://sklep.interloop.pl/pl/c/Taborety-gazowe/210

Mam 6,5 kW i daje spokojnie radę w zimie w garażu przy gotowaniu 40L brzeczki. Mam skręcany i nic się nie luzuje, a zdarzało się stawiać na tym z 80kg. Ten z allegro widzę, że ma dopuszczalne obciążenie 400kg, więc o obciążenie bym się nie martwił. Termopara mi się chyba czasem przydawała jak ciśnienie gazu w butli było niskie i płomień gasł, to dopływ gazu mi odcinało.

Mam ten tańszy, robił mi za podgrzewacz HLT i mam Saharę 10 kW. Do 35l gara brałbym ten mniejszy czyli ten z pierwszego podanego przez Cię linku. Sahara przy garnku 50l była na styk z wielkością, przy 35l mógłby Ci wystawać płomień. Teraz oba mi leżą odłogiem bo warzelnię mam w budynku zasilanym gazem ziemnym i musiałem się zaopatrzyć w palnik z papierami - kupiłem 7kW MMGastro. Zaraz zaś będą jeszcze bardziej odłogiem leżały bo wyjeżdżam i zostawiam zminimalizowaną warzelnię.

Aha, "certyfikat" CE (naprawdę: deklaracja CE)  tego taboretu na nic Ci się nie przyda, chwalą się nia a jej jedyną rolą jest dopuszczenie produktu do sprzedaży.

Monolit odlewany (Sahara) to słabe żeliwo i raz przy przenoszeniu delikatnie puknięty pękł przy mocowaniu nogi. Ta konstrukcja z cienkich blaszek jest zadziwiająco sztywna pod garem. Sam palnik z niego przeniesiony do innej ramy - świetny.

@CERNUNNOSJak na moj gust te 7-8 kW to nie nadmiar a minimum. Im dłużej dochodzisz do wrzenia, tym więcej energii tracisz wypromieniowywanej w "stanie pośrednim" przed wrzeniem. Jak zacznie wrzeć i masz za dużo pod garem, to zawsze możesz zmmniejszyć, w drugą stronę to nie działa. Oczywiście pełnowymiarowy browar ma znacznie mniejszy stosunek kW/hl niż domowy i działa, ale to jest lekko nieskalowalne. Bezwładność kadzi warzelnej, ryzyko przypalenia jakby 300 kW przygrzali - stosunek objętości do powierzchni gara też mają nieco inny.

Między 7kW a 10 kW przy "domowej" skali może być pół godziny różnicy na procesie.

W linku, który podałeś, cena gołego jest niewiele niższa niż gdzie indziej wyposażonego w reduktor z wężem.

@JanuszMyszyński Chcesz tanio ten z pierwszego linku? Ma dospawane do dwóch nóżek mocowania do ramy browaru w układzie "drzewko" ale tak że nie przeszkadzają w normalnym postawieniu na stole.

Edited by c64club