Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 (edited) Jest to piękne forum, zadbane i czytelne. Dowiedziałem się z niego sporo i pozostaje jedynie teraz przekuć tę wiedzę w praktykę. Jako że nie mam warunków na warzenie ze słodów, to nastawiam się na warzenie z brewkitów oraz ekstraktów. (Warunki fizyczne może by się i znalazły, ale czas by coś porobić dłużej znajduję po 21 zazwyczaj) Na forum znalazłem sporą część informacji o brewkitach, ale nigdy ostatecznego wyniku dobre czy niedobre. Polecacie, nie polecacie takiego, a takiego. Zawsze tylko „jest to mój pierwszy raz i mam problem”. Dlatego częściowo chcę uzupełnić ten wątek i skupić cześć uwagi na brewkitach. Kolejną rzeczą, którą mam w planie to warzenie z ekstraktów. Wbrew pozorom daje one dużo możliwości – ktoś na mnie zaraz pewnie na krzyczy, że nie prawda; p Ale wydaje mi się, że warto opanować takie rzeczy na początku jak fermentacja i butelkowanie, a potem podnieść poprzeczkę. Browar domowy założony w tym roku bardziej przynależy do domowej miodosytni niż na odwrót. Z domowej miodosytni wyszło już około 70l słodkiego trunku; p Na stanie mam 4 wiadra z kranikiem i 3 bez. 5 korflaszy i 5 dam. Gar 15 litrowy i 5 litrowy. Różnej maści rurki, korki, korkownice. Kapslownicy nie mam jeszcze swojej. Suszarka na 90 butelek. 13 krat na piwo. Od tego roku 2 lodówki styropianowe – manualna pety z lodem - na fermentory oraz jedna spora na leżakowanie. Problemy z zdobyciem butelek od wina mam spore, coś doradzicie? Butelki na piwo zdobywam z ulubionego pubu – doradzam nie brać butelek z plastikową etykietą – zaraza z nimi. Obecnie około 200 butelek po kormoranie. Nic tylko warzyć piwo. Miód z własnej pasieki najwyższa jakość. Plany: · Miody pitne: tym razem z dodatkami na cichej fermentacji. Z racji tego, że nie wszystko zawsze idzie zgodnie z planem jak byśmy się mocno starali mam 25 kg miodu lipowego sfermentowanego. Nie nadaje się dla klienta, a wywalić tez szkoda więc mam okazje sprawdzić co z tego wyrośnie. Oczywiście będę sycić docelowo trójniak. · Piwo: świąteczne muszę przemyśleć recepturę. I jakieś lekkie jasne piwo z ekstraktów tym razem. Moje warki: Czy aby na pewno Pilzner, może Harnaś? Brewkit Coopers Pilzner Miał być lager, ale te banany XD - Brewkit Coopers LAGER Coopers Irish Stout brewkit Coopers Family Secret Amber Ale Coopers Real Ale Piwo świąteczne miodowe Jasne ale kopia Moje miody pitne: Edited February 14, 2020 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 (edited) Czy aby na pewno Pilzner, może Harnaś? Brewkit Coopers Pilzner Na moje pierwsze piwo poszedł lager Pilzner. I tutaj popełnimy wszystkie możliwe błędy. Pamiętajcie kochani najpopularniejsze piwo na pierwsze piwo się nie nadaje Ale zobaczmy jakie piwa sobie nawarzyłem. Skład: Data: 21.06.19 Coopers Pilzner 1,7 kg 1 kg cukru białego BLG początkowe: nieznane – nie wnikacie Drożdże – suchary coopersa Warzenie – 60’ Warka 22l Temp otoczenia przy fermentacji 23* Refermentacja: 132g – ta śmieszna miarka do butelek. Dzieci nie róbcie tego w domu: Temperatura fermentacji około 21-23 stopnie. Burzliwa około tygodnia, nie zlewałem na cichą. Po około 3 tygodniach blg 0,5-1. Smak nie urywa, ale nie jest też jakoś strasznie przykry. Butelkowanie 07.07.19. Tydzień refermentacji. 16.07.19 – bardzo klarowne, słaba piana i ohydne jakieś kwaśne czy coś – zlew 24.07.19 – jak wyżej – zlew 03.08.19 – mi nie smakuje znajomi mówią, że nie jest źle takie lekkie piwo. Ja dalej gdzieś wyczuwam ten kwaśny smak 16.08.19 – Podobnie jak poprzednio nie smakuje mi, ale jakoś może to zmęczę. Od momentu trzymania w styropianowej lodówce w temp około 10 stopni poprawiło się. 30.09.19 – dlaczego innym to smakuje? Edited October 9, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 (edited) Lager Coopers Kolejna porażka i brak wiedzy z mojej strony Skład: Data: 21.06.19 Coopers lager 1,7 kg 1,4 kg ekstraktu słodowego jasnego Gozdawa BLG początkowe: 13 Temp otoczenia przy fermentacji 23* Drożdże – suchary coopersa Warzenie – 60 min + 40g chmielu lubelskiego (naprawdę nie wiem teraz po co) Warka 22l BLG końcowe: 3 Alkohol: 4,9% Refermentacja: 180g 26.07.19 Tydzień fermentacji poszedł dobrze – smak w porządku 01.08.19 Zapach kojarzy mi się z NAPOLI BANANY W CZEKOLADZIE XD chodź kolega mówi, że jest to zapach korzenny. 10.08.19 Nadal się to utrzymuje 25.08.19 Jest ok, ale ten zapach tych bananów mnie drażni trochę 20.09.19 Powtórka 06.09.19 Ten posmak jakby osłab i jest już akceptowalny dla mnie. 08.09.19 Piwo smaczne, piana mam wrażenie robi się zbyt duża podczas nalewania. Mam problem by nalać je za jednym zamachem. Może za dużo cukru do refermentacji jednak.ło nagazowane Edited October 9, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 Irish stout Coopers Skład: Ekstrakt Irish stout Coopers 1,7 kg Ekstrakt ciemny bruntal 1,7 kg Drożdże: s-04 Warzenie 60 min BLG początkowe 13 Nastaw początkowy: 23l Temperatura fermentacji: 18* Start fermentacji 22.07.19 Butelkowanie: 12.08.19 BLG końcowe 3,5 Cukier do refermentacji: glukoza 129g Alkohol: 4,7 27.07.19 Smakuje bardzo dobrze nawet jak na tak młode piwo 01.08.19 Smakuje dobrze, ale niepokoi mnie kra na powierzchni piwa ,10.08.19 Jest w porządku 20.08.19 Piwo jest smaczne 30.08.19 To piwo mogło stać koło Guinnesa? XD 15.09.19 Żelazo, strasznie dużo żelaza w smaku, na skórze jak posmaruje jest tragedia 30.09.19 Eh chyba kapsel zardzewiał. Podsumowanie bardzo dobre piwo 09.10.19 Opinia: dobre tylko mało nagazowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 (edited) Real ale Coopers Skład: Ekstrakt Real ale Coopers 1,7 kg (po terminie dobra cena) Ekstrakt jasny Coopers 1,4 kg (po terminie dobra cena) Ekstrakt suchy 100g Gozdawa Drożdże: s-04 Bałem się brać oryginalne, gdyż nie wiadomo jak bardzo przeterminowany był ten brewkit Warzenie 60 min BLG początkowe 13 Nastaw początkowy 23l Temperatura fermentacji: 15* Start fermentacji 03.08.19 Butelkowanie: 25.08.19 BLG końcowe 3,5 09.08 Smak dobry, słabe odfermentowanie do 4 blg 14.08 Nadal 4blg dodanie pożywki dla win oraz 100g miodu 20.08 Chyba jakiś błąd 1,5blg? Coś się popsuło? 22.08 Blg jednak normalne coś musiałem pomylić poprzednio. Wynik – 3,5 blg smak ok 25 butelkowanie 04.09 Słabo nagazowane, bardzo drożdżowe 11.09 Odpowiednio nagazowane, wyczuwalne drożdże 22.09 Smaczne i dobrze się pieni 09.10.19 Polecam ten brewkit, ciekawe jak by smakował na oryginalnych drożdżach. Edited October 9, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 (edited) Family Amber Ale Coopers Skład: Ekstrakt Family Amber Ale Coopers 1,7 kg (po terminie dobra cena) Ekstrakt jasny Coopers 1,4 kg (po terminie dobra cena) Drożdże: s-04 Bałem się brać oryginalne, gdyż nie wiadomo jak bardzo przeterminowany był ten brewkit Warzenie 60 min BLG początkowe 11 Nastaw początkowy: 23l Temperatura fermentacji: 16* Start fermentacji 03.08.19 Butelkowanie: 25.08.19 BLG końcowe 3 09.08 Smak dobry, słabe odfermentowanie do 4 blg 14.08 Nadal 4blg dodanie pożywki dla win oraz 100g miodu 20.08 3,5 22.08 3 blg smak ok 25 butelkowanie 04.09 Słabo nagazowane, bardzo drożdżowe 11.09 Odpowiednio nagazowane, wyczuwalne drożdże 22.09 Smaczne piwo, dobrze nagazowane 09.10.19 Piwo smaczne, lecz strasznie się pieni. Problem by nalać je za jednym zamachem 11.10.19 Chyba ja kiepsko nalewam. Zaczyna być wyczuwalny aromat orzechów, tak jak pisało na opakowaniu. Edited October 11, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 (edited) Jasne Ale kopia Skład: Płynny ekstrakt Jasny Bruntal 4.02 kg Chamie: Lubelski 44g Saaz 100g Drożdże: s-05 Pożywka stron ferm do wina cała paczka Warzenie 60 min Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Lublin (Lubelski) 26 g 60 min 4 % Gotowanie Lublin (Lubelski) 18 g 30 min 4 % Gotowanie Saaz (Czech Republic) 10 g 30 min 4.5 % Aromat (koniec gotowania) Saaz (Czech Republic) 40 g 15 min 4.5 % Aromat (koniec gotowania) Saaz (Czech Republic) 10 g 5 min 4.5 % Na zimno Saaz (Czech Republic) 50 g 5 dni 4.5 % BLG początkowe 12 IBU 29 Balans goryczy 0.59 Gorzkie Nastaw początkowy: 23,1l Temperatura fermentacji: 14-16* Start fermentacji 25.09.19 Przelanie Na cicha fermentacje. 22l 10.10.19 Blg po burzliwej fermentacji: 2.5 niecałe. Butelkowanie: 13.10 BLG końcowe 2.5 niecałe. Refermentacja w butelce. 140g 05.10 Od fermentowało do 2,5 blg. 10.09 będę zlewał na cichą i chmielił. Smak w dobry na początku, ale z tyłu zostaje posmak i zapach jakby świeżo skoszonej trawy - mam nadzieje ze to zniknie 10.10.zlanie na cicha fermentacji i dodanie 50 g saaz. Zaprawa z sitem. 2.5 blg niecałe. Posmak trawy znikł. Ciekawa gorycza na końcu ciekaw jestem co z tego wyjdzie. 13.10 butelkowanie smak bardzo wyrazisty już nie taki trawiasty. Czuć mocno chmiel. 18.10 Smakuje jak jakaś APA, Aromat mocno uderza w nos po łyku. Orzeźwiające. Goryczka dość intesywna. (chyba za wolno chłodziłem). Czuć pieczenie, prawdopodobnie pył z chmielin który już mi opisywano na forum. Dopracować zlewanie i chłodzenie piwa na cichej. Samo sito zdało egzamin moim zdaniem bo filtrowałem jeszcze pończochą, a piwo piecze. Powinno postać jeszcze z 30 minut po wymieszaniu z syropem i powinno mieć poniżej 10 na cichej a nie byc ciepłe jak go zlewałem. Edited October 24, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 (edited) Piwo świąteczne miodowe: Skład: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 28.3% 90 % 621 Płynny ekstrakt Ekstrakt suchy Gozdawa 0.65 kg 10.8% 78 % 8 Płynny ekstrakt Miód Gryczany (własna pasieka) 2.2 kg 36.7% 70 % 40 Płynny ekstrakt Bruntal jasny 1.45 kg 24.2% 81 % 26 Płynny ekstrakt Jasny Bruntal 4.02 kg strong ferm beer yeast 5g pożywka Chmiel: Marynka 30g Lublin 20g Drożdże: T-58 2 paczki Przyprawy: Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas Przyprawa laska cynamonu połamana 5 g Gotowanie 30 min Przyprawa skórka słodkiej pomarańczy 50 g Gotowanie 30 min Przyprawa goździki 5 g Gotowanie 30 min Przyprawa kardamon 4 g Gotowanie 30 min Warzenie 60 min Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 30 g 60 min 10 % Aromat (koniec gotowania) Lublin (Lubelski) 20 g 30 min 4 % Przyprawy w worku muślinowym Wszystkie razem 69h 30 min Komentarz: Miód dodany po wyłączeniu palników BLG początkowe 18 IBU 30 Balans goryczy 0.42 Zbalansowane Nastaw początkowy: 23,9l Temperatura fermentacji: 14-16* Start fermentacji 27.09.19 (po 8h) Przelanie Na cicha fermentacje. 23l 10.10.19 Blg po burzliwej 3-2.5 Butelkowanie: 16.10 BLG końcowe 2,5 Refermentacja w butelce. 143g 05.10 Od fermentowało do 4 blg. 10.09 będę zlewał na cichą i chmielił. Zapach kojarzy mi się z NAPOLI BANANY W CZEKOLADZIE. Inni twierdza ze to zapach korzenno czekoladowy, lub piernikowy - co jest ze mną nie tak XD Zlewam na cichą 10.10 10.10.19 Zlanie na cicha. Korzeny mocny aromat, podkoniec zostaje jednak posmak miodu. 16.10.19 butelkowanie, ostry, trochę kwaskowaty smak 18.10.19 smak ostry piwo bardzo mocne bo około 9 procent alkoholu. Dość wytrawne. Wypicie butelki teraz to oj cieżka sprawa:D Edited October 24, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Używasz chłodnicy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 @anteksNie, nie mam możliwości zamontowania jej. Powodem jest ch*** instalacja hydrauliki na mojej stancji. Wrzucam garnek do zimnej wody i w jakies 30 min schodze do 40 stopni a potem załatwiam resztę lodowatą wodą. A co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 10 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Powodem jest ch*** instalacja hydrauliki na mojej stancji. Nie rozumiem tego zdania. Nie można podłączyć chłodnicy do żadnego kranu, żadną przejściówką, żadnym półcalowym szlałfikiem, niczym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 Kran jest taki ze nic nie zrobie, podłączenie do instalacji to zaraza nie wiem kto robił.... bo nie ma kranika przy sianie tylko prosto do kranu w zlwie idzie, wiec musiałbym cały pion wyłaczyc zeby coś zrobić.... mało tego w kibelku jest kranik przy scianie ale uwaga nie działa... Jedyne Co mi przychodzi do głowy to z prysznica wąż, ale to tak cholernie nie praktyczny pomysł ze wole nie mówić. Ale co jest złego w tym ze chłodzę to w łaźni wodnej. Schładzanie idzie dość szybko, jakies 30 min i mam 30 stopni. Wyciągam hopspidera i ide do brodzika a całość nakrywam pokrywką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Chłodnicą w 20 minut będziesz miał 15 stopni. A o takim czymś nie myślałeś? https://www.flower-garden.pl/przylacze-uniwersalne-na-kran-ECO-4129?language=pl¤cy=PLN&gclid=Cj0KCQjwrfvsBRD7ARIsAKuDvMPQvjEFwSIESLiilGAlN2wn6w5TdMeedih68CzoFkICHlOZpjN_A4waAh2pEALw_wcB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 Przez ciebie murze popatrzeć teraz na chłodnice na allego.... a niech cie!!!! z każdym kranem se to poradzi? Zobacze to w Obi obok mniei przetestuje. Wydam 10 zł to przeżyje jak nie będzie działać. Ale swoją drogą co złego jest w moim sposobie? Poza tym ze jest tani ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Nic. Trzeba nosić, targać gorące, można się oblać na klatę wrzątkiem (tak jak ja) i potem leczyć oparzenia 2 stopnia na powierzchni całej klaty i połowy brzucha, można sobie kręgosłup rozwalić jednym nieprzemyślanym ruchem. Ogólnie, niewiele jest zagrożeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 (edited) Oj przykro mi i współczuje. Też się tego obawiam, Pracujemy z bardzo gorącymi płynami które nadomiar złego są lepkie :/. Ja jednak gotując z ekstraktów nie mam tego problemu bo w garnku mam zazwyczaj 10-12 l więc az tak ciężki nie jest. Ale potknąć się można zawsze. Wiem ze może być problem z dms ale czy w ektraktach może być dms no nie wiem , uwazyłem 5 brekitów i nie czuje tego no i Boli mnie troche wydanie kasy na 200 zł Edited October 10, 2019 by Ravage miodosytnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 J tam gdzie zaczyna się hobby kończy się wgląd na pieniądze Ja mam wymiennik i jest mega. Jesteś zainteresowany mogę Ci go po weekendzie pożyczyć, zobaczysz jakie będą tego efekty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 A właśnie ja się przygotowuje do zbierania gestwy dla ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fatal Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Link który podał kolega Kaniutek jest na płaską wylewkę (jednouchwytową). Jeśli masz baterię na pokrętła użyj tego https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwi8iouM1ZLlAhXBwsQBHVSnDnkQjRx6BAgBEAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.castorama.pl%2Funiwersalne-przylacze-na-kran-fi-13-15-mm-id-1009315.html&psig=AOvVaw34ApAt2elTX14pDBGNbRIg&ust=1570830305938829 Kaniutek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now