podchmielony_anioł Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Serwus! 29.09. warzyłem Milk Stout'a korzystając z receptury Janka Gadomskiego (Mint Stout). Do uwarzenia wykorzystałem: - 1,7 kg Pilzneńskiego; - 0,3 kg Abbey; - 0,3 kg Specjal W; - 0,25 kg pszeniczny czekoladowy; - 0,25 kg Carafa III Specjal; - 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne; - 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne; - 0,4 kg laktozy (wrzucone na ostatnie 15' gotowania); - 10g Marynki (wrzucone na 60'). Do wysładzania wykorzystałem 9 litrów wody, co dało mi 14 litrów brzeczki (i tutaj wiem, że za mało wysłodziłem, dlatego też mam takie duże BLG). Drugim powodem dużego BLG jest duża ilość laktozy oraz fakt, iż do zagotowanie brzeczki długo trwało. Ale schody zaczęły się dopiero podczas fermentacji. Do fermentacji użyłem gęstwy po drożdżach US-05 (1 dniowa gęstwa po Polish Pale Ale). Drożdże zadałem dnia następnego, kiedy piwo miało temperaturę 21 stopni. Fermentacja ruszyła tego samego dnia. Termometr przyklejony jest do boku fermentora izolowany kawałkiem styropianu. Temperatury były sprawdzane rano i wieczorem. 1 dzień - 15,9 stopni (tak mi schłodziło w pojemniku fermentacyjnym); 2 dzień - 18.2 / 18.1; 3 dzień - 18.3 / 18.6 (rano nie było już widocznych oznak fermentacji, wieczorem sprawdziłem ekstrakt - 13.9 BLG - wiem, że ponad 2 BLG pochodzi od laktozy); 4 dzień - 18.6 / 19.2; 5 dzień - 19.2 / 19.4; 6 dzień - 19.4 / 19.2 (rano zmierzyłem ponownie ekstrakt i był bez zmian; wieczorem zdałem drożdże S-04, które cały dzień namnażałem w ekstrakcie słodowym); 7 dzień - 18.8 / 19.3; 8 dzień - 18.8 / 19.4; 9 dzień - 20.2 / 20.8; 10 dzień - 20.5 / 21.6; 11 dzień - 21.0 To co mnie martwi, to to, że nie wiem czy S-04 podjęły pracę, faktycznie pod pokrywą jest CO2, ale "nie bulka" (wiem, że to nie jest wyznacznik fermentacji). Zamierzam do niedzieli fermentować dalej w temperaturach w granicach 21 stopni i sprawdzić BLG. Co mogę zrobić, jeżeli BLG nie spadło? 1. wrzucać drożdże winiarskie? 2. przelać na fermentację cichą na ok miesiąc? Szkoda mi tego piwa, bo aromat i smak na razie ma wspaniałe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 (edited) 23 minuty temu, podchmielony_anioł napisał: Co mogę zrobić, jeżeli BLG nie spadło? 1. wrzucać drożdże winiarskie? 2. przelać na fermentację cichą na ok miesiąc? Jeśli przez 11 dni nie ruszyły Ci drożdże, to już dawno masz to zainfekowane. 23 minuty temu, podchmielony_anioł napisał: Szkoda mi tego piwa, bo aromat i smak na razie ma wspaniałe. No to skoro go próbowałeś to chyba czujesz czy przefermentowało czy pijesz brzeczkę? EDIT: A, doczytałem uwagi w nawiasach. To dodanie S-04 to trochę z czapy. Po co to robiłeś skoro fermentacja normalnie przebiegała? Rozumiem, że mierzone spławikiem, a jak refraktometrem to po wartości po korekcie? Edited October 10, 2019 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
podchmielony_anioł Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 7 minut temu, Oskaliber napisał: A, doczytałem uwagi w nawiasach. To dodanie S-04 to trochę z czapy. Po co to robiłeś skoro fermentacja normalnie przebiegała? Rozumiem, że mierzone spławikiem, a jak refraktometrem to po wartości po korekcie? Mierzone spławikiem. Do niedzieli nie będę niczego ruszał, tylko trzymał temperaturę ok. 21 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Przy 20BLG drożdze z gęstwy mogą paść? Link to comment Share on other sites More sharing options...
podchmielony_anioł Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 36 minut temu, INTseed napisał: Przy 20BLG drożdze z gęstwy mogą paść? Gdybym miał pewność, że jest dobrze to nie pisałbym tutaj. Mimo 5 warki (3 z zacieraniem) uważam się za świeżaka i próbuje walczyć o uwarzone piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now