Jump to content

Podłączenie chłodnicy do kranu kuchennego

ohdesu

Recommended Posts

Cześć, chce się w końcu pobawić w zacieranie, jednak mam problem z podłączeniem chłodnicy. Mam możliwość podłączyć tylko do kranu w kuchni, gdzie jest gwint m22x1. Przeszukałem sklepy internetowe, udało mi się znaleźć perlator z przejściówką na gwint 1/2, jednak produkt niedostępny KLIK. W Castoramie mają tylko przejściówki z gwintu m22x1,5 (prysznic). Jak sobie z tym poradziliście?

24 minuty temu, ohdesu napisał:

Widziałem. W chłodnicy mam gwint 1/2, nie chce się bawić w jakieś trytytki. Bardziej pytałem czy ktoś zna sklep w którym kupię przejściówkę m22x1 na 1/2 czy trzeba się będzie bawić w spawanie.

Jak kupiłem taka przejściówkę na ali. W sklepach w pl nie znalazłem, co nie znaczy że ich nie ma. Przejściówka ma gwint zewnętrzny. Na to nakręcasz szybkozlaczke albo końcówkę z wężem, czy jak tam masz rozwiązane doprowadzenie do chłodnicy.  

DSC_0209.JPG

DSC_0207.JPG

Edited by anatom

Zakładam gruby wąż igielitowy  na kran, w niego szereg przejściowek do docelowej średnicy. Trzyma się na słowo honoru, ale i ciśnienia dużego nie potrzeba. Od roku nie dorobiłem się porzadnego przyłącza...

30 minut temu, INTseed napisał:

Jak wygląda twoja wylewka w baterii?

Chyba standardowo, perlator gwintem wewnętrznym, także końcówka baterii z gwintem zewnętrznym. Taki perlator załatwiałby sprawę, tylko nie jestem w stanie go nigdzie znaleźć.

Na ali jest LINK, tylko miesiąc czekania trochę boli 

Jutro posprawdzam czy dam radę to jakoś pospawać żeby się trzymało i nie przeciekało.

Mieszkanie wynajmowane, także nie za bardzo dam radę robić jakieś przeróbki pod zlewem. 

redukcja-m22x1-2-(m22x1-gw-x-1-2-gz)-chrom[1].jpg

Edited by ohdesu

Dziś jeszcze coś takiego znalazłem

https://www.mall.pl/akcesoria-nawadnianie/karcher-adapter-nakrandomowy?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=referral&utm_campaign=ND&utm_content=ND161&utm_term=904587&ceneo_spo=true

Za małe pieniądze mam to czego potrzebowałem. Dzięki wszystkim za pomoc, przeglądając wcześniejsze tematy wszędzie było jakieś kombinowanie z klejeniem, trytytkami, a ja zamiast szukać adapter na kran, to szukałem przejściówki gwintu.

Albo jeszcze bardziej po taniości 

https://allegro.pl/oferta/przylacze-kranu-1-2-abs-guma-opaska-89253-8222945329

Edited by ohdesu