Typhon Posted October 26, 2019 Share Posted October 26, 2019 (edited) Witam! Wszyscy maja, mam i ja Jak na razie z marnym dorobkiem ale myślę że sukcesywnie będę tu umieszczał swoje zapiski z warzenia. Piwowarstwo domowe mnie pochłonęło na dobre. Sprawia mi to wiele przyjemności, choć roboty jest co nie miara. Pozdrawiam serdecznie. Co w browarze:Dziś opakowanie dostał STC-1000. 4 dni temu przyszło na świat mieszadło do napowietrzania brzeczki i powiem wam że założone na wkretarke, robi jesień średniowiecza w pojemniku. Edited October 26, 2019 by Typhon josephson, Młynek and Robert87 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Typhon Posted October 27, 2019 Author Share Posted October 27, 2019 #1 Wheat IPA Gęstość 16/5 blgABV 6%IBU 34SRM 4.7Styl White IPA•Oczekiwana ilość gotowego piwa 25 LStraty z fermentacji 5 %Rozmiar ze stratami z fermentacji 26.3 LCzas gotowania 60 minSzybkość odparowywania 10 %/hIlość gotowanej brzeczki 31.7 L•Zacieranie Wydajność zacierania 75 %Stosunek wody do ziarna 3 L / kg Ilość wody do zacierania 22.5 LCałkowita objętość zacieru 30 L• Kroki • Temp 69 C, Czas 90 min Surowce fermentujące Ziarno Viking Pale Ale malt 3 kg (40%)Ziarno Pszeniczny 2.5 kg (33.3%) Strzegom Monachijski typ I 0.5 kg (6.7%)Płatki pszeniczne 1 kg (13.3%) Płatki owsiane 0.5 kg (6.7%) Chmiele Citra 25 g 40 minPerle 30 g 10 minPerle 20 g 5 min Amarillo 50 g 0 min Mosaic 30 g 0 min Mosaic 50 g 2 dni DrożdzeNazwa Typ Forma Ilość LaboratoriumSafale US-05 Ale Suche 11.5 g Fermentis Opis: 1. Problemy zaczęły się już na etapie sypania słodów, zamiast 0.5kg Monachijskiego nasypałem 1kg. Co najlepsze później w komentarzach autor przepisu napisał, że dałby 250gr lub całkowicie zrezygnował z niego. Więc wpłynęło to na smak piwa, stało się bardziej słodowe na, tyle że przy świeżym piwie to przykrywało aromat cytrusów.2. Następnie zapchana bazuka przy wysładzaniu. Trzeba było wszystko wywalić i odkręcić to dziadostwo.3. Nie spodziewałem się, że filtracja po gotowaniu może przysporzyć tyle kłopotów4. Piwo wyszło 16.5brix, dolałem 1.5L wody zeszło do 15.5L5. Po 3 tygodniach od zabutelkowania słodowość piwa zmalała a na pierwszy plan wyszły cytrusy. Na zimno poszło trochę citry oprócz tego co jest w przepisie. Ogólne podeszłym dość nieprzygotowany do tematu co się przełożyło na ponad 8 godz pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Typhon Posted November 23, 2019 Author Share Posted November 23, 2019 #2 NZIPAGęstość 15.4 BLGABV 6.5 %IBU 51SRM 4.5Styl American IPA Oczekiwana ilość gotowego piwa 22 LStraty z fermentacji 5 %Rozmiar ze stratami z fermentacji 24.2 LCzas gotowania 60 minSzybkość odparowywania 10 %/hIlość gotowanej brzeczki 29 L Zacieranie Stosunek wody do ziarna 3 L / kg Ilość wody do zacierania 21 LCałkowita objętość zacieru 28 L KrokiTemp 66 C, Czas 70 minTemp 77 C, Czas 5 min Zacieranie krok po kroku Wysładzaj używając 15 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 29 L brzeczki Surowce fermentująceViking Pale Ale malt 5 kg (71.4%)Pszeniczny 1 kg (14.3%) Płatki pszeniczne 0.5 kg (7.1%)Płatki owsiane 0.5 kg (7.1%) Chmiele Pacific Jade 50 g 30 minRakau 20 g 5 min WAI-ITI 20 g 5 min Motueka 20 g 5 min Rakau 20 g 0 min WAI-ITI 20 g 0 min Motueka 20 g 0 min Dodać przy temp 79°C na 30min WAI-ITI 20 g Motueka 20 gRakau 20 g Rakau 50 g 3 dni Motueka 50 g 3 dni WAI-ITI 50 g 3 dni Chyba się pomyliłem przy wysładzaniu i za mało dałem wody co się przełożyło na większe blg 18.Problemy z wysładzaniem i cyrkulacją podczas warzenia.Przy rozlewie nie uwzględniłem strat po chmieleniu i dodałem cukru trochę więcej Młóto się zbijało nawet przy minimalnym przepływie na pompię, ogólnie lipa nie wiem co jest grane. W przyszłym tygodniu piwo zostanie ocenione, ciekawe co z tego wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.