Jump to content

Warka z 2 ekstraktow nachmieloych i suchego

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow:

Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2

Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg

Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc

Edited by St.Michal

Witam,

mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow:

Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2

Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg

Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc

Ma sens , w czym to będziesz fermentował ?

Hm. Dobra, w takim razie sprobuje zrobic 25 :). Zastanawiam sie w takim razie, co wyjdzie lepiej, piWES pszeniczny ekstrakt nachmielony 1,7kg i pszeniczny ekstrakt slodowy nienachmielony 1,7kg, czy po prostu kupic 2x puche piWESa?

sądzę ze twoja pierwsza myśl była najlepsza !

tylko użyj mniej wody tak aby piana Ci się zmieściła , zastosuj też rurkę fermentacyjną a pokrywę zamknij szczelnie to nie wycieknie bokami

.................. zastosuj też rurkę fermentacyjną a pokrywę zamknij szczelnie to nie wycieknie bokami

Uwarzyłem ponad 50 warek piwa i nigdy nie zamykałem szczelnie pokrywy i nie stosowałem rurki fermentacyjnej podczas fermentacji burzliwej.

Zawsze tylko kładę pokrywę na fermentor , przykrywam bawełnianą szmatką i obwiązuję gumką,

żeby zabezpieczyć przed kurzem i owadami.

Na cichej przeważnie robię tak samo. Rurkę zakładam tylko do szklanych balonów.

Jak do tej pory system sprawdził się w 100% :beer: :beer:

St.Michal jeżeli chodzi o pytanie zadane w 1 poście to proponuję 2 rozwiązania:

1 )- 2 puszki piWES-03 1,7 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 23-25 L

2 )- 1 puszka piWES-03 1,7 kg + 1 puszka WES 1,2 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 20-22 L

W jednym i drugim przypadku powinny wyjść całkiem przyzwoite piwa :beer:

Życzę powodzenia i zachęcam do warzenia z zacieraniem - to naprawdę nie jest takie trudne a efekty o wiele lepsze. :beer::okey: