jacbelfer Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Nie jestem początkującym, bo mam już ok 20 warek za sobą. Dzisiaj podczas wysładzania wyszło mi więcej brzeczki jak zwykle. Niestety, ale w 1 gar się nie zmieści. Czy prawidłowym postępowaniem będzie gotowanie 2 garów dokładnie tyle samo, ale chmielenie tylko mniejszej partii ? Dodam, że gar główny ma wysokie BLG, a wysłodziny w mniejszym mają tylko 6. To chcę chmielić. Powód- łatwo w tym mniejszym garze zrobię odwirowanie chmielin, a potem to wszystko wleję do fermentora. Ktoś to ćwiczył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Często gotuję w 2 garach, nie widzę przeciwwskazań. Czasem gotuję chmiel w hopspiderze w jednym garnku a w drugim nie, czasem trzymam chmiel trochę w jednym, trochę w drugim, nie zauważyłem jakiejś istotnej różnicy w przypadku chmielenia na goryczkę. Edytowane 27 Października 2019 przez Glowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Ja bym jednak chmiel wrzucał do większego gara. Ilość alfa-kwasów jakie przejdą do brzeczki zależy zarówno od jej gęstości jak i objętości. Jeśli w 20l rozpuścisz max 20% tego, co jest samej szyszce (liczby zupełnie z d..., to tak dla porównania, bo się nie znam), to w 5l rozpuścisz - 5%... To bardzo uproszczona wersja, bo zależność nie jest liniowa, jest bardziej korzystna dla małych garów, ale wciąż taka sobie. Analogicznie dla mocniejszych stężeń cukrów... suma tych 2... nie wiem co może dać, ale moje wyczucie mówi, że lepiej sypać do dużego, szczególnie jeśli chcesz mieć mocno chmielone piwo. Przynajmniej na goryczkę. Na aromat to już w ogóle nie ma o czym mówić... ma być dużo wody, w której się rozpuszczą aromaty. (to wciąż moja opinia, niepotwierdzona żadnymi badaniami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się