Jump to content

Refermentacja w Party Kegu zamiast butelkach


Recommended Posts

Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego party Kega i dodać cukru: https://browamator.pl/partykeg-5-l-bez-zintegrowanego-kranika-sr,3,17,1211 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli?

Edited by damian511
Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, damian511 napisał:

Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego 20/30 litrowego kega i dodać cukru: https://allegro.pl/oferta/keg-20l-beczka-balon-fermentator-wino-piwo-7474418411 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli?

To trochę zależy. Jeżeli chcesz keg petainer opróżnić podczas jednej sesji, powiedzmy spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi, to nie widzę problemu. Natomiast jak chcesz prowadzić wyszynk w długim okresie czasu to piwo szybko straci na jakości.

Pompka ręczna tłoczy powietrze, czyli głównie azot i tlen. Azot bardzo słabo się rozpuszcza. W miarę opróżniania, będzie Ci się rozgazowywalo bo dwutlenek węgla będzie powoli uciekał do przestrzeni nad piwem. To jednak najmniejsze zmartwienie. Bo do piwa dostanie się tlen. Ten w kilkanaście godzin zacznie być odczuwalny, w miarę czasu coraz bardziej przykry. W przypadku mocno chmielonych piw zauważysz najpierw ściemnienie. Potem pojawią się aromaty. W najlepszym przypadku miodowy, z czasem coś w kierunku mokrej szmaty/kartonu. W przypadku mocno chmielonych i jasnych aromat nadgniłej cebuli (przynajmniej tak mi się to kojarzy).

Tlen jest przyjacielem, poza kilkoma wyjątkami, w dwóch przypadkach: propagacji oraz przed zaszczepieniem, potem trzeba go unikać.

 

Tak dygresyjnje. Petainery możesz dostać za darmo pod warunkiem, że masz jakiś bar oferujący dobre piwo w pobliżu. Wystarczy zapytać. Są dobre jako pojemniki fermentacyjne (po odgazowaniu i zdjęciu korka/głowicy).  Lepiej chronią przed powietrzem w porównaniu do klasycznych wiader. Na minus, to ciężkie w myciu i bez uchwytu trudne w transporcie. 

Druga sprawa. Party keg to raczej mały keg,  kilku litrowy, akurat na kilka osób na jeden wieczór. To do czego linkujesz to 'jednoraowe' petainery. W petainerwch są najczęściej dystrybuowane piwa rzemieślnicze.

Edited by DanielN
Link to comment
Share on other sites

Pompka do butelki 1l? Nie latwiej bedzie z niej po prostu nalać piwo bezpośrednio do szklanek? default_smile.png

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, INTseed said:

Jak już chcesz tak się bawić to może kolanko na gwint plus kranik. Butelka do góry nogami.

raczej zostane przy tej pompie mysle ze duzo lepiej to dziala niz jakby byl prosty kranik, mysle wlasnie o elastycznym podlaczeniu na wezykach 2 butelek do takiej pompki recznej co dalo by mi 5 litrow piwa czyli tyle co mala beczka :) 

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, damian511 napisał:

Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego party Kega i dodać cukru: https://browamator.pl/partykeg-5-l-bez-zintegrowanego-kranika-sr,3,17,1211 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli?

Kup sąsiedzie kanisterek turystyczny na wodę, tydzień przed balangą nalej do niego przefermentowane piwo i syrop cukrowy do refermentacji.
Przez 6 dni w ciepłym sprawdzaj czy się nagazowało - napęczniało. Upuszczaj jeśli trzeba. Na dobę przed balangą schowaj go do lodówki.

I wyszynk masz grawitacyjny jak ta lala, i nie zdąży się zepsuć a roboty milion mniej gdyż jak pisze Anteks:

1 godzinę temu, anteks napisał:

pompka do butelki 1 czy nawet 2l to przesada

Polecam. Żanet Kaleta.

Więcej w wątku:

 

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie lepiej kanister turystyczny wykorzystać w tym celu zamowilem taki 5 litrow, znalazlem tez nakretki ktore sa juz przygotowane pod 2 wezyki https://allegro.pl/oferta/nakretka-co2-zakretka-co2-bimbrownia-7265994904 tylko nie wiem czy sa wykonane z materialu nadajacego sie do kontaktu z zywnoscia i czy nie lepiej zrobic taka nakretke samemu, co sądzicie?

Edited by damian511
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 28.10.2019 o 21:02, damian511 napisał:

Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego party Kega i dodać cukru: https://browamator.pl/partykeg-5-l-bez-zintegrowanego-kranika-sr,3,17,1211 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli?

 

Uzywam ich od dluzszego czasu i nie narzekam. Duzo mniej roboty przy rozlewie i lane piwo w lodowce na biezaco.

Tak jak wspominal Daniel bedzie problem przy uzywaniu pompy recznej ze wzgledu na oksydacje.

Ja uzywam kranu na naboje z Co2 i nie mam problemu z oksydacja oraz wyszynkiem nawet po kilku dniach ale musisz liczyc sie z kosztami : Za kran zaplacilem 40€ a naboje 16g to u mnie kosz ok. 80 centow za sztuke (sztuka starcza na 1 Kega).

Moj znajomy kupil sobie kran z nierdzewki do podlaczenia pod butle Co2 ale kosztowal on ponad 120€ no i do tego butla.

Wszystko zalezy od tego jaki masz budzet.

 

Jesli chodzi o refermentacje to w niektorych stylach piwa sobie odpuszczam. Przelewam przy ok. 1 stopien do 1,5 stopnia Plato w zaleznosci od stylu piwa przed koncem fermentacji do kegow a potem lager. Ale to tylko opcja jesli pobierasz probke do mierzenia FG aby wiedziec czego oczekiwac.

Sa tez dostepne specjalne zamkniecia nadcisnieniowe na 1,3 Bara, ktore w razie czego odpuszczaja Ci wyzsze cisnienie.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.