torbap- ce Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 (edited) Witam posiadam slody 8kg pale ale 4 kg pilzneński 1 kg pszeniczny Chmiel : amarillo citra Columbus zythos i mosaic po 30 g do tego 100g marynki i 100g lubelskiego Drożdże S 04 Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY? proszę o porady odnośnie zacierania i chmielenia Pozdrawiam Edited October 30, 2019 by torbap- ce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 Trochę mało masz chmieli aromatycznych. 1. Do zacierania 4kg pilzneński, 4kg pale ale i 0,5kg pszenicznego - powinno to dać ok. 12°Blg 2. Zacierać w 65-67°C 3. Chmielenie Columbus 60' 40g 4. Amarillo i Zythos na whirpool ( po 30g) 5. Citra i Mosaic (po 30g) na cichą na 4-5 dni w temperaturze ok. 5-10°C Na gotowa będzie coś w okolicach 12°Blg (co przełoży się na ok. 5% alko) do tego ok. 35 IBU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmzs Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 Przy 80% wydajności procesu: 8kg pale ale 2kg pilzneński Zacieranie jednotemperaturowe 68°C przez godzinę, częste mieszanie i korekcja temperatury w razie czego (nie wiem w czym zacierasz). Chmielenie: 60min 50g Marynka 20min 50g Marynka Połowa pozostałych chmieli oprócz lubelskiego na hop stand (whirlpool). Pozostała część chmielu oprócz lubelskiego na zimno w trakcie fermentacji cichej, najlepiej 3-4 dni przed rozlewem w niższej temperaturze jaką przytoczył wyżej korzen16. Powyższe założenia powinny skutkować piwem 14.7°Blg i ok 51 IBU ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 32 minuty temu, pmzs napisał: Powyższe założenia powinny skutkować piwem 14.7°Blg i ok 51 IBU Czyli dość srogo z goryczką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmzs Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 1 godzinę temu, torbap- ce napisał: Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY Rozpiętość przy IPA to 40-70 3 minuty temu, korzen16 napisał: Czyli dość srogo z goryczką moim zdaniem w sam raz ? nie za słabo bo wtedy to raczej APA i nie za mocno, żeby pić z przyjemnością? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 To fakt, jak kto lubi. Ja preferuję mniej goryczkowe, a bardziej aromatyczne IPY. Druga sprawa, że po chmieleniu na zimno odczucie goryczki jest podbijane. Wiec osobiście chmielę w dolnym zakresie widełek, a nawet trochę niżej, jeżeli przewiduję dodanie chmielu na zimno. josephson 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbap- ce Posted October 30, 2019 Author Share Posted October 30, 2019 Chciałbym uzyskać ibu 40-50 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 4 godziny temu, torbap- ce napisał: Chcę zrobić ok 40 l dobrej IPY Nie da rady. Można kombinować pod górkę i jakieś piwo da się zrobić, ale ipki z tego nie będzie, bo wypadałoby sypnąć z 10g/litr lekko licząc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbap- ce Posted October 30, 2019 Author Share Posted October 30, 2019 W takim razie co muszę mieć żeby zrobić piwo o którym mówię?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 ...400g dobrego chmielu. Ja bym dał 200g na zimno, 100g na 15 minut i 100g na 80C przy chodzeniu. Tak żeby wyszło te 50IBU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmzs Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 8 minut temu, torbap- ce napisał: W takim razie co muszę mieć żeby zrobić piwo o którym mówię?? Zmniejszyć objętość, albo dokupić surowców ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbap- ce Posted October 30, 2019 Author Share Posted October 30, 2019 Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmzs Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 7 minut temu, torbap- ce napisał: Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam A ile masz paczek drożdży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 3 godziny temu, torbap- ce napisał: Proszę o propozycję (pomoc) biorąc pod uwagę to co mam 4 godziny temu, torbap- ce napisał: Chciałbym uzyskać ibu 40-50 No to korekta - ilość piwa 20L (do butelkowania), 15Blg, 50IBU: 3kg pilzneński, 2kg pale ale i 0,4kg pszenicznego; zacieranie w 65-67°C Chmielenie: Columbus 60' 20g, Amarillo i Zythos na whirpool ( po 30g); Citra i Mosaic (po 30g) na cichą na 4-5 dni w temperaturze ok. 5-10°C Wyjdzie z tego w miarę porządna IPA - ekstrakt początkowy się zwiększył do 15°Blg, bo zwiększyła się goryczka. Przy chmieleniu na zimno w pewnym momencie zwiększanie ilości chmielu nie wnosi do piwa nic więcej; tak więc te 60g chmielu/ 20l piwa, to całkiem porządna dawka i wniesie to co potrzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbap- ce Posted October 31, 2019 Author Share Posted October 31, 2019 8 godzin temu, pmzs napisał: A ile masz paczek drożdży? Mam dwie paczki drożdży safale s 04 po 11,5 g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 To wykorzystaj obie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 W dniu 30.10.2019 o 21:00, ogoun napisał: Nie da rady. Można kombinować pod górkę i jakieś piwo da się zrobić, ale ipki z tego nie będzie, bo wypadałoby sypnąć z 10g/litr lekko licząc. Czy ty aby troche nie przesadzasz? Nie zrobisz dobrej Ipy jak sypniesz 2g na litr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 (edited) 4 godziny temu, Hanys93 napisał: Czy ty aby troche nie przesadzasz? Nie zrobisz dobrej Ipy jak sypniesz 2g na litr? Nie mylmy pojęć. Dobre piwo zrobisz, ipy nie, ani dobrej, ani słabej, ani żadnej innej. Balans nie będzie odpowiedni dla stylu, tak jak jak z samego pilzneńskiego nie powstanie stout. Edited November 2, 2019 by ogoun hermod and Robert87 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.