Jump to content

FES


Maciej Mazurek

Recommended Posts

Dobry wieczór, zainteresowałem się dzisiaj stylem FES, gdyż jest to dla mnie idealny styl, pomiędzy Dry Stoutem a RISem, chciałbym uwarzyć coś podobnego ale trochę zmienionego, bardziej na słodko.
Wymyśliłem na podstawie innej receptury takie coś. Chciałbym osiągnąć coś około 20 litrów. 18 blg, czy jest to już za dużo? Po prostu chciałbym osiągnąć jak najwyżej ale bez problemów z refermentacją jak to czasem jest z RISem. 

Myślę nad takim zasypem:
5 kg pale ale ze Strzegomia
0.5 kg płatków jęczmiennych
0.5 kg słodu czekoladowego ciemnego ze Strzegomia
0.3 kg słodu karmelowego ciemnego ze Strzegomia
0.3 kg jęczmienia palonego
0.1kg słodu barwiacego ok. 1500 EBC

Jeśli chodzi o chmielenie chciałbym postawić na podstawowe polskie chmiele:
Na goryczkę na 60 min 40 gramów Marynki
Na aromat na ostatnie 5 min 40 gramów Iungi lub Lubelskiego.

Jeśli chodzi o zacieranie myślałem 67°C na jedną godzinę, potem 72°C na 10 minut i podgrzanie do 76°C. Chciałbym też użyć laktozy, ale kompletnie nie wiem ile, po prostu chciałbym podkręcić trochę słodkość ale nie ulep, myślałem też nad kawą na cichą fermentacje. Fermentować będę na gęstwie S-04. I jeszcze pytanie czy gęstwe z ciemnego piwa można dać do jasnego?

Proszę o wszystkie wskazówki. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.