Jump to content

Piwo w stylu "1 na 100" ale jako Stout?


slodowy_rycerz

Recommended Posts

Tak sobie rozmyślałem nad tym co bym chciał uwarzyć i pomyślałem, piwo podobne do "1 na 100" ale jako stout? 

 

W tym wątku znalazłem przepis na Lite Rye APA w stylu 1 na 100. 

https://www.piwo.org/forums/topic/21447-browar-domowy-dobrze-buja/page/3/?tab=comments#comment-450460

 

Zasyp procentowo piwa z tamtego wątku.

 

1. pale ale 47.1%

2. żytni jasny 30.5%

3. monachijski 12.5%

4. karmelowy pilzneński  5.6%

5. karmelowy żytni 4.2%

 

Jeśli chodzi o planowanego Little Rye Stout

 

- angielski chmiel na goryczkę ~30-40 IBU na 60'

- drożdże S-04

- fermentacja w ~20C przez 10-14 dni 

- butelkowanie z cukrem do refermentacji ~2g / 500 ml.

 

Zasyp.

 

1. pale ale 45%

2. żytni jasny 25%

3. monachijski 10%

4. karmelowy pilzneński 5%

5. karmelowy żytni 5%

6. palony jęczmień 10%

 

Zacieranie:

 

- 75 C

- 60'

- 3.5 l wody na 1 kg zasypu

 

Wysładzanie

 

- 78 C

- 7.5 l wody na 1 kg zasypu 

 

Gotowanie 

 

- 60'

 

Z gęstością początkową w fermentorze bym celował w te 7-8 blg. 

 

Co myślicie, ma to jakikolwiek sens, czy głupota?

 

Edited by slodowy_rycerz
Link to comment
Share on other sites

Poszperałem trochę odnośnie bez i niskoalkoholowych i niestety z chmieleniem trzeba bardzo ostrożnie ze względu na nieadekwatne do chmielenia blg jak i również końcowe blg. Jedno podejście, na razie w wersji demo jest takie, w oparciu o liczne próby takich piw: 10blg=ibu 39,5, 8blg=ibu 41,3, 7,5blg=ibu 41,88,  natomiast radziłbym popatrzeć dodatkowo jeszcze  jak to robią w niemieckich naprawdę znanych browarach, np. 12,7 blg 0,5vol 14 IBU, ale już 11,6 blg 0,5vol 21 IBU, pierwsze osiągnięte dwoma chmielami, drugie tylko jednym. To też zawsze jakiś wyznacznik.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, emcede napisał:

Ja bym zastąpił jęczmień palony jakimś słodem czekoladowym, najlepiej carafa specjal ta bez łuski aby kwaśności nie było.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
 

 

Ale czy wyjdzie ono wtedy odpowiednio stoutowe? Nie będzie za mało paloności? Przykładowo dajmy na to komercyjnego Guinessa, który ma 70% słód jęczmienny, 10% jęczmień, 10% jęczmień palony - to na mój gust on ma paloność na nie dużym poziomie. Chciałbym osiągnąć w tym piwie trochę większą paloność, tak się zastanawiałem czy może nie zwiększyć procentu palonego jęczmienia, lub dorzucić właśnie coś w stylu Carafa lub jakiegoś innego.

 

Godzinę temu, Bogi napisał:

Poszperałem trochę odnośnie bez i niskoalkoholowych i niestety z chmieleniem trzeba bardzo ostrożnie ze względu na nieadekwatne do chmielenia blg jak i również końcowe blg. Jedno podejście, na razie w wersji demo jest takie, w oparciu o liczne próby takich piw: 10blg=ibu 39,5, 8blg=ibu 41,3, 7,5blg=ibu 41,88,  natomiast radziłbym popatrzeć dodatkowo jeszcze  jak to robią w niemieckich naprawdę znanych browarach, np. 12,7 blg 0,5vol 14 IBU, ale już 11,6 blg 0,5vol 21 IBU, pierwsze osiągnięte dwoma chmielami, drugie tylko jednym. To też zawsze jakiś wyznacznik.

 

Rozumiem że wynik zależy od gęstości brzeczki, przeliczę na podstawie rzeczywistej ilości alfa-kwasów chmielu który użyje, gęstości brzeczki i objętości ile potrzeba chmielu kalkulatorem, np. https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.