Kozmo Posted November 1, 2019 Share Posted November 1, 2019 Czołem Panowie. Drożdże mi się rozszalały i piana wylewa się poza bulkator. Cały jest zasyfiony. Uprzedzam, że temperatura nie była za wysoka. Co można najlepszego zrobić żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia? Dolać wody (do bulkatora) i nie ruszać czy może zdjąć bulkator i go calego zdezynfekować? Pozdrawiam. Gruby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted November 1, 2019 Share Posted November 1, 2019 Kozmo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted November 1, 2019 Share Posted November 1, 2019 (edited) Tak jak kolega wyżej to pokazał jest najlepszym wyjściem, dodatkowo ferment rurke wymoczyć w roztworze NaOH po wszystkim przed kolejnym użyciem Edited November 1, 2019 by Juniorek Kozmo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 1, 2019 Share Posted November 1, 2019 Jak nie masz opcji zrobienia blow offa jak wyżej, to ja bym wyjął i zdezyfekował. Kozmo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozmo Posted November 1, 2019 Author Share Posted November 1, 2019 3 hours ago, Oskaliber said: Jak nie masz opcji zrobienia blow offa jak wyżej, to ja bym wyjął i zdezyfekował. Na pewno nastepnym razem zrobie tego blow offa, teraz zdezynfekuje tak jak piszesz. Dzieki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
slodowy_rycerz Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Możesz też zostawić więcej miejsca w fermentorze na pianę czyli mniejszą warkę zaplanować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts