madritistaa Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Hej, 2 tyg temu warzylem pierwszego dry stouta z zacieraniem. Blg początkowe 12, drożdże safale 0-5. Ekstrakt mierzony w zeszła niedzielę - 8 stopni. Dzisiaj zmierzyłem ponownie i jest 7. Skąd wynika tak mega powolne spadanie i czy jest możliwe że fermentacja się zatrzymała? Jeśli tak to macie jakieś tipy jak ja ruszyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Przede wszystkim Jaka temperatura fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
madritistaa Posted November 2, 2019 Author Share Posted November 2, 2019 6 hours ago, Juniorek said: Przede wszystkim Jaka temperatura fermentacji? 20 stopni. Dodam że zadałem drożdże do brzeczki schłodzonej do 26 stopni bo była już 1 w nocy i padalem na twarz. Może jakaś część umarła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 2, 2019 Share Posted November 2, 2019 Czym mierzysz poziom cukru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
madritistaa Posted November 2, 2019 Author Share Posted November 2, 2019 3 hours ago, Mibor said: Czym mierzysz poziom cukru? Zwykłym cukromierzem takim z zestawu browamatora Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 3, 2019 Share Posted November 3, 2019 Cześć. W 26°C drożdże nie umierają. Rehydrację przeprowadziłeś czy sypałeś drożdże bezpośrednio do brzeczki? Być może miałeś jakaś starą przeterminowana mocno paczkę tych drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madritistaa Posted November 3, 2019 Author Share Posted November 3, 2019 Rehydracja godzinę, mocno te drożdże ruszyły. Paczka kupiona tego samego dnia w sklepie więc nie sądzę żeby była przeterminowana (choć nie patrzyłem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 W dniu 3.11.2019 o 11:54, madritistaa napisał: Rehydracja godzinę 3/4 drożdży umarło z głodu. Rehydratację robi się 15 minut. Jeśli jeszcze słabo napowietrzyłeś i wsypałeś przy takiej temp to one nic się pewnie nie namnożyły tylko od razu poszły żreć cukier. Czyli jest ich dużo za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 35 minut temu, Henx napisał: 3/4 drożdży umarło z głodu. Rehydratację robi się 15 minut. Jeśli jeszcze słabo napowietrzyłeś i wsypałeś przy takiej temp to one nic się pewnie nie namnożyły tylko od razu poszły żreć cukier. Czyli jest ich dużo za mało. Suszenie ich nie zabiło a 45min w wodzie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 Godzina to 60 minut, a nie 45. A odpowiadając na pytanie - tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madritistaa Posted November 5, 2019 Author Share Posted November 5, 2019 21 hours ago, Henx said: Godzina to 60 minut, a nie 45. A odpowiadając na pytanie - tak. Dobra przelałem na "cichą" zadając nowe drożdże, tym razem safale s33 jako że są odporniejsze na alkohol. Rehydracja 30 min, potem cukier żeby już je mega aktywne zadać. Po 24h nic kompletnie. Czekać jeszcze czy już nie da się nic zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 5, 2019 Share Posted November 5, 2019 Cześć. 23 minuty temu, madritistaa napisał: Dobra przelałem na "cichą" zadając nowe drożdże, tym razem safale s33 jako że są odporniejsze na alkohol. Rehydracja 30 min, potem cukier żeby już je mega aktywne zadać. Po 24h nic kompletnie. Czekać jeszcze czy już nie da się nic zrobić Sprawdź cukromierz, moim zdaniem fermentacja już się skończyła. Jeśli nie to nie wiem co. Daj zdjecia wiadra w którym fermentujesz i wierzchu brzeczki, może ktoś z tego wyciągnie jakieś wnioski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madritistaa Posted November 5, 2019 Author Share Posted November 5, 2019 21 minutes ago, bielok said: Cześć. Sprawdź cukromierz, moim zdaniem fermentacja już się skończyła. Jeśli nie to nie wiem co. Daj zdjecia wiadra w którym fermentujesz i wierzchu brzeczki, może ktoś z tego wyciągnie jakieś wnioski. 24h po zadaniu nowych drożdzy. Cukromierz nowy, kupiony wczoraj bo stary mi pękł. Pokazują takie same wartości od tygodnia - 8blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 14 godzin temu, madritistaa napisał: Rehydracja 30 min, potem cukier Rób następnym razem po bożemu. Po co kombinujesz? Rehydratacja 20 minut i zadajesz do brzeczki napowietrzając. Nie wydłużaj tego czasu i odpuść cukier. Cukier jest w brzeczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 @madritistaa, mam kilka pytań: Jaka była temperatura zacierania? Jakim termometrem mierzyłeś tę temperaturę? Jak długo trwało zacieranie? W jakiej temperaturze dokonywałeś pomiaru ekstraktu początkowego i końcowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 6, 2019 Share Posted November 6, 2019 Cześć. Mnie ten temat o tyle ciekawi że ze zdjęć wynika ze fermentacja w ogóle nie ruszyła. Albo udało ci się dwa razy ubić drożdże, albo w brzeczce nie ma cukrów fermentowalnych. Ot zagadka .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now