Jump to content

Zatrzymana fermentacja


Recommended Posts

Hej, 

2 tyg temu warzylem pierwszego dry stouta z zacieraniem. Blg początkowe 12, drożdże safale 0-5. Ekstrakt mierzony w zeszła niedzielę - 8 stopni. Dzisiaj zmierzyłem ponownie i jest 7. Skąd wynika tak mega powolne spadanie i czy jest możliwe że fermentacja się zatrzymała? Jeśli tak to macie jakieś tipy jak ja ruszyć? 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Juniorek said:

Przede wszystkim Jaka temperatura fermentacji? 

 

20 stopni. Dodam że zadałem drożdże do brzeczki schłodzonej do 26 stopni bo była już 1 w nocy i padalem na twarz. Może jakaś część umarła? 

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

W 26°C drożdże nie umierają. 

Rehydrację przeprowadziłeś czy sypałeś drożdże bezpośrednio do brzeczki?

Być może miałeś jakaś starą przeterminowana mocno paczkę tych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 3.11.2019 o 11:54, madritistaa napisał:

Rehydracja godzinę

 

3/4 drożdży umarło z głodu. Rehydratację robi się 15 minut. 

Jeśli jeszcze słabo napowietrzyłeś i wsypałeś przy takiej temp to one nic się pewnie nie namnożyły tylko od razu poszły żreć cukier. 

Czyli jest ich dużo za mało. 

Link to comment
Share on other sites

35 minut temu, Henx napisał:

 

3/4 drożdży umarło z głodu. Rehydratację robi się 15 minut. 

Jeśli jeszcze słabo napowietrzyłeś i wsypałeś przy takiej temp to one nic się pewnie nie namnożyły tylko od razu poszły żreć cukier. 

Czyli jest ich dużo za mało. 

Suszenie ich nie zabiło a 45min w wodzie tak?

Link to comment
Share on other sites

  • elroy changed the title to Zatrzymana fermentacja
21 hours ago, Henx said:

Godzina to 60 minut, a nie 45. 

A odpowiadając na pytanie - tak. 

Dobra przelałem na "cichą" zadając nowe drożdże, tym razem safale s33 jako że są odporniejsze na alkohol. Rehydracja 30 min, potem cukier żeby już je mega aktywne zadać. Po 24h nic kompletnie. Czekać jeszcze czy już nie da się nic zrobić 

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

 

23 minuty temu, madritistaa napisał:

Dobra przelałem na "cichą" zadając nowe drożdże, tym razem safale s33 jako że są odporniejsze na alkohol. Rehydracja 30 min, potem cukier żeby już je mega aktywne zadać. Po 24h nic kompletnie. Czekać jeszcze czy już nie da się nic zrobić 

 

 

Sprawdź cukromierz, moim zdaniem fermentacja już się skończyła.

Jeśli nie to nie wiem co. Daj zdjecia wiadra w którym fermentujesz i wierzchu brzeczki, może ktoś z tego wyciągnie jakieś wnioski.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, bielok said:

Cześć.

 

 

 

 

Sprawdź cukromierz, moim zdaniem fermentacja już się skończyła.

Jeśli nie to nie wiem co. Daj zdjecia wiadra w którym fermentujesz i wierzchu brzeczki, może ktoś z tego wyciągnie jakieś wnioski.

24h po zadaniu nowych drożdzy. Cukromierz nowy, kupiony wczoraj bo stary mi pękł. Pokazują takie same wartości od tygodnia - 8blg

IMG_20191105_200055.jpg

IMG_20191105_200217.jpg

IMG_20191105_200741.jpg

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, madritistaa napisał:

Rehydracja 30 min, potem cukier

Rób następnym razem po bożemu. Po co kombinujesz? Rehydratacja 20 minut i zadajesz do brzeczki napowietrzając. Nie wydłużaj tego czasu i odpuść cukier. Cukier jest w brzeczce.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Mnie ten temat o tyle ciekawi że ze zdjęć wynika ze fermentacja w ogóle nie ruszyła. 

Albo udało ci się dwa razy ubić drożdże, albo w brzeczce nie ma cukrów fermentowalnych.

Ot zagadka ....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.